Sezon zimowy nie jest dla nas zbyt łaskawy. Dnie są krótsze, noce dłuższe. Brak słońca powoduje deficyty witaminy D. To z kolei pogarsza stan naszej skóry, źle wpływa na nastrój, a także może powodować przybieranie na wadze. Dlatego też w trosce o samych siebie, powinniśmy zmodyfikować styl życia i menu. Nawet jeśli temperatury nas do tego nie zachęcają, to i tak powinniśmy przynajmniej godzinkę dziennie spacerować po świeżym powietrzu. Chłodne powietrze świetnie dotleni skórę, a przy okazji pomoże pozbyć się nadmiaru kalorii. Zmiana diety, to głównie postawienie na rozgrzewające posiłki, a zwłaszcza śniadania. Nic tak dobrze nie wpływa na naszą kondycję i samopoczucie jak dobre, zdrowe i… ciepłe śniadanie.

U mnie od jakiegoś już czasu gości jaglanka. Nie jest to jednak byle jaka jaglanka, ale taka w wersji zapiekanej. Smakuje obłędnie i cudownie rozgrzewa organizm. Dzięki temu, że przy okazji rozpieszcza zmysły – genialnie poprawia nastrój. I to wszystko już od samego rana!

Wbrew pozorom taka zapiekana jaglanka nie jest trudna w przygotowaniu. Wystarczy odrobina płatków jaglanych, jabłko, banan, cynamon i mleko. Nic nie trzeba wcześniej gotować, ani w żaden inny sposób obrabiać. Wszystko od razu włada się do piekarnika i zapieka. Mówię Wam – palce lizać!

Ps. Wierzcie mi lub nie, ale dla takiego energetyzującego śniadania warto czasami wstać te parę minut wcześniej 🙂 Z resztą, sami wypróbujcie przepis.

jaglanka z owocamiSkładniki:

– płatki jaglane instant

– banan

– jabłko

– kakao lub karob

– cynamon

– mleko (krowie lub roślinne)

– tłuszcz do wysmarowania formy

– rodzynki

Sposób przygotowania:

Jabłka obieramy ze skóry, a następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach. Banana kroimy w plastry i rozgniatamy widelcem. Powstałą papkę mieszamy z rodzynkami.

Foremkę do zapiekania smarujemy masłem lub innym tłuszczem. Do formy wykładamy część owoców i posypujemy je płatkami jaglanymi oraz cynamonem. Następnie wykładamy kolejną warstwę owoców, którą posypujemy kakao (lub karobem) i płatkami jaglanymi. Całość zalewamy mlekiem. Mleka ma być tyle, aby nasze składniki nie pływały w nim, a były lekko nasączone.

Danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy około 10-15 minut. Gotowe! Smacznego!

Ps. Na wierzchu jaglanki możecie ułożyć ulubione owoce.