Witamina A jest niezwykle ważnym składnikiem pokarmowym dla naszego organizmu. Dostarczanie do organizmu odpowiedniej dawki witaminy A ma duże znaczenie dla zdrowia oczu, a także kondycji włosów i paznokci. Witamina A, poprzez udział w wytwarzaniu nabłonka oraz syntezie kolagenu, pomaga utrzymać prawidłowy wygląd skóry – jest wykorzystywana w leczeniu trądziku i zapobieganiu tworzenia się zmarszczek. Dodatkowo, uczestniczy w prawidłowym rozwoju kości, włosów, zębów i dziąseł. Wpływa na syntezę białek, lipidów i hormonów tarczycy. Z jakich jeszcze właściwości słynie witamina A i gdzie możemy ją znaleźć? O tym poniżej. Zapraszam 🙂
Witamina A – funkcje
Witamina A to piękniejszy wygląd i lepszy komfort widzenia. Ale to nie wszystko. Witamina A pełni także bardzo ważną rolę w zapobieganiu nowotworów. Przede wszystkim chroni przed rozwojem nowotworów jelit, raka piersi, płuc oraz prostaty. Poza tym, zapewnia prawidłowy rozwój płodu, wykazuje działanie antyoksydacyjne, zapobiega wysychaniu i rogowaceniu nabłonka. Jest niezbędna do regeneracji skóry i szybszego gojenia się ran. Wzmacnia odporność i uczestniczy w procesie syntezy hormonów steroidowych. Witamina A wzmacnia także odporność organizmu, gdyż jest niezbędna do utrzymania ciągłości błon śluzowych przewodów: pokarmowego, oddechowego, moczowo-płciowego.
Witamina A – skutki niedoborów
Niedobór witaminy A bardzo łatwo zaobserwować. Wystarczy tylko uważniej przyjrzeć się własnemu organizmowi. Co powinno nas zaniepokoić? Na pewno kruche i bardziej łamliwe niż zwykle paznokcie. Na pewno suche i łamliwe włosy, szorstka skóra, wysypki skórne oraz większa podatność na zakażenia. Niedobory witaminy A bardzo często objawiają się także dużym zmęczeniem i zaburzeniami widzenia.
Gdzie występuje witamina A?
Witamina A występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego. Zawierają ją: masło, mleko i produkty mleczarskie, jaja, niektóre tłuste ryby, szczególnie bogata w nią jest wątroba. Źródłem prowitaminy A są głównie produkty pochodzenia roślinnego, do których zaliczamy: marchew, dynię, szpinak, pomidory, boćwinkę, śliwki i morele. Dobrym źródłem prowitaminy A są zielone warzywa, a zwłaszcza koper, pietruszka i zielony groszek. Aby mieć pewność, że dostarczamy sobie odpowiednie ilości witaminy A, warto sięgnąć po suplementy diety, jak np. VIGOR UP.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.