Większość z nas lubi słodycze. Niektórzy może trochę za bardzo. Nadmierny apetyt na słodycze dotyczy naprawdę sporej części społeczeństwa, mimo że nie mówi się o tym zbyt głośno i zbyt często. A prawda jest taka, że ta pozorna tylko przypadłość może być wynikiem choroby lub może nieść za sobą groźne konsekwencje. Nie jest bowiem tajemnicą, że zbyt duża ilość cukru w naszym organizmie przyczynia się do wielu chorób, w tym niebezpiecznej cukrzycy, otyłości i miażdżycy. O ile sporadyczne sięganie po słodkie nie spowoduje problemów zdrowotnych, o tyle codzienne zajadanie się kilogramami słodkości – już tak.
Apetyt na słodycze – w czym tkwi problem?
Przypuszcza się, że w większości przypadków, nadmierny apetyt na słodycze to efekt nieodpowiednich nawyków żywieniowych. Nieregularnie jedzenie, jedzenie zbyt mało posiłków lub spożywanie produktów mocno przetworzonych – to wszystko sprawia, że apetyt na słodkie tylko przybiera na sile. Wśród przyczyn nadmiernego apetytu na słodkie wymienia się także:
– zaburzenia hormonalne
– niedobory żywieniowe
– niedobory chromu w organizmie
– niedobory serotoniny
– niedobór magnezu
– stres
– infekcję grzybiczą w jelitach
Jak walczyć z problemem?
Nadmierny apetyt na słodycze to duży problem, z którym należy walczyć. Spokojnie, nie jest to takie trudne jak się wydaje. Najgorsze są pierwsze dwa tygodnie, a później już jakoś leci. Po miesiącu zapominamy w ogóle o miłości do słodkiego, a po kilku miesiącach bardzo słodki smak zaczyna nam przeszkadzać. Więc detoks naprawdę działa! Co powinniśmy zrobić, żeby jeść mniej słodyczy? Na pewno zadbać o regularne jedzenie pełnowartościowych posiłków. Należy jeść 5 posiłków dziennie, co 2-3 godziny. To bardzo ważne! W codziennym menu muszą znaleźć się produkty pełnoziarniste, jak kasze, ciemny makaron i ciemny chleb, a także warzywa, owoce i produkty białkowe. Mając taki plan żywieniowy, stan hipoglikemii nie będzie nam zagrażał.
Naturalne cukry dozwolone
To, że chcemy odzwyczaić się od jedzenia słodyczy, nie oznacza, że musimy całkowicie rezygnować z cukru. Co więcej – nawet nie możemy tego robić, gdyż cukier jest dla naszego organizmu paliwem i bez niego nie będziemy mieć siły do działania. Wystarczy tylko sztuczny cukier zamienić na naturalny. Jego źródłem są owoce, również warzywa i produkty zbożowe. Można też samodzielnie robić sobie słodkości, np. z płatków owsianych, banana, daktyli. Domowe lody? Czemu nie! To świetny sposób na słodyczową zachciankę. Do ich zrobienia wykorzystaj zamrożone banany i owoce: maliny, truskawki, itp.
Detoks – metoda małych kroków
Z nadmiernym apetytem na słodycze należy walczyć, ale do walki trzeba podejść z głową i zdrowym rozsądkiem. Na pewno nie można działać gwałtownie. Tutaj sprawdzi się metoda małych kroków. Stopniowe ograniczanie słodyczy zapewni dłuższe efekty. Jak to powinno wyglądać w praktyce? Na początku warto zmniejszyć porcje cukru rafinowanego, zastępując go produktami mniej przetworzonymi, np. jogurtami naturalnymi, płatkami zbożowymi, owocami. Następnie trzeba zadbać, aby każdy zjadany posiłek obfitował w białko i błonnik. Ten ostatni pomaga utrzymać poziom cukru w ryzach! W momencie, kiedy ściska w dołku, a myśl o zjedzeniu czegoś słodkiego jest nie do odpędzenia, można sięgnąć po gorzką czekoladę lub suszony owoc. W zahamowaniu apetytu sprawdzi się też woda mineralna, do której można dodać kilka kropli cytryny. Powodzenia!
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.