Jeszcze do niedawna nie ustawałam w zachwytach nad daniami z kurczaka. Przyrządzałam je na sto różnych sposobów – na obiad i na kolację. Moja rodzina była wniebowzięta. Po jakimś czasie kurczak wylądował na drugim planie, a jego miejsce dumnie zajęła kaczka pieczona z żurawiną. W większości domów rarytas ten serwuje się głównie na święta lub przy okazji innych ważnych uroczystości. Jako, że nigdy nie podążam ślepo za tłumem, postanowiłam kaczkę jeść ot tak, bez szczególnej okazji. Oczywiście smak kaczki można wzbogacać różnymi rodzajami nadzienia, równoważąc ostre i łagodne lub słodkie i wytrawne smaki. Jednakże na początek zachęcam Was do spróbowania wspomnianej wcześniej przeze mnie kaczki pieczonej z żurawiną.
Kaczka z żurawiną – słodko wytrawne danie
Mięso zaliczane jest do smaków wytrawnych. Żurawina może być lekko kwaskowa lub słodka. Ja stawiam na opcję numer dwa. Mimo, że u nas nie cieszy się jakąś szczególną popularnością, to musicie wiedzieć, że na świecie traktowana jest jako najlepszy dodatek do mięs. Z drobiem tworzy wręcz duety idealne! Jeśli chcecie jeszcze bardziej podkręcić smak kaczki i tym samym zabłysnąć w gronie bliskich lub przyjaciół – koniecznie sięgnijcie po orzechy włoskie. Do kaczki pasują idealnie, a przy okazji przyjemnie chrupią podczas jedzenia. Kaczka pieczona z żurawiną może być przygotowywana na różne sposoby. Poniżej prezentuję Wam jeden z moich ulubionych przepisów.
Kaczka pieczona z żurawiną – przepis
Składniki:
– 1 kaczka (oczyszczona i umyta)
– 100g suszonej żurawiny
– sól, pieprz, majeranek
Składniki na farsz:
– 1 jabłko
– 100g orzechów włoskich uprażonych na suchej patelni
– 1 cebula
– 50g masła
– po 1 łyżce tymianku, majeranku i szałwii suszonej
– 1 bułka razowa (sucha – namoczona w wodzie i odciśnięta)
Sposób wykonania:
Gdy już zgromadzimy niezbędne produkty, możemy przejść do naszej kaczki. Na początku mięso nacieramy (od zewnątrz i od środka) pieprzem, solą i majerankiem. Odstawiamy do lodówki na mniej więcej godzinę. W międzyczasie możemy sobie przygotować nadzienie. W tym celu, cebulkę szklimy na maśle. Dodajemy do niej jabłko, uprażone orzechy włoskie i żurawinę. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Całość dusimy do miękkości, dbając jednocześnie, aby poszczególne składniki za bardzo się nie rozleciały. Następnie wszystko mieszamy z bułką. Tak przygotowanym farszem możemy w końcu nadziać naszą kaczkę. Na koniec zszywamy mięso i wstawiamy do piekarnika (opcja podpiekanie od góry). Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Uwaga! Na każdy 1 kg kaczki przypada 1 godzina pieczenia. Jeśli więc Wasza kazka waży 2kg, to musicie ją piec przez około 2 godziny. Upieczoną kaczkę przekładamy na talerz lub duży półmisek i dekorujemy wedle uznania, np. suszoną żurawiną lub plastrami pomarańczy. Smacznego!!!
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.