Przyszła jesień, a to oznacza jedno – zmieniamy dietę na bardziej energetyczną. Dlaczego? Bo w czasie, kiedy temperatury spadają coraz niżej, nasz organizm potrzebuje więcej energii do ogrzania się. Potrzebuje też więcej energii, aby wygrać ze zmęczeniem i ospałością.
Jak wiecie podstawą naszej diety, jednocześnie najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia jest śniadanie. To idealne powinno być pożywne i sycące, takie, które ochroni nas przed wilczym głodem i uchroni przed sięganiem po niezdrowe zapychacze. Chyba nie muszę Wam pisać, że nie wolno wychodzić z domu bez śniadania. Nigdy, przenigdy!
Jesienią dobrze jest sięgać po śniadania w wersji rozgrzewającej, a więc na ciepło. Nie lubicie? To mam nadzieję, że polubicie. Zwłaszcza, że dziś na śniadanie poleca się pyszna jaglanka z owocami. Jest bardzo pożywna, dostarcza solidną porcję energii, a poza tym smakuje obłędnie. Uwierzcie mi na słowo – warto spróbować!
Ps. Ważne: proponowana dziś jaglanka to danie bezglutenowe. Oznacza to, że wszystkie osoby z nietolerancją glutenu (takie jak ja) mogą śmiało po nią sięgać 🙂
Składniki:
– 1/2 szklanki płatków bezglutenowych
– 2 szklanki mleka ( u mnie mleko bez laktozy)
– syrop klonowy
– banan, maliny, kaki, granat (lub inne ulubione owoce)
– płatki migdałów
Sposób przygotowania:
Do garna wsypujemy płatki jaglane. Zalewamy mlekiem, zagotowujemy pilnując, aby mleko nie wykipiało. Następnie zmniejszamy ogień i całość gotujemy 12 minut. Raz na jakiś czas warto zamieszać jaglankę, gdyż mleko lubi przywierać do dna garnuszka.
Gotową jaglankę przekładamy do miseczki. Polewamy syropem klonowym (tak dla słodkości). Na wierzchu układamy ulubione owoce. Całość posypujemy płatkami migdałowymi. Gotowe! Smacznego 🙂
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.