Mam dwie słabości. Jedna z nich to ser feta, druga – suszone pomidory. Te ostatnie goszczą u mnie wyjątkowo często. Dodaję je do sałatek i makaronów. W duecie z fetą serwuję do kurczaka. Nawet nie wiecie, jak to połączenie potrafi odmienić smak znanego i może niekiedy opatrzonego nam mięska. A propos – kurczak z fetą i suszonymi pomidorami to mój tegoroczny hit wakacyjny. Na upalne dni sprawdza się doskonale. Jest lekki, ale jednocześnie sycący. Możecie go sobie zaserwować samodzielnie lub z ulubionymi warzywami. Na pewno genialnie smakuje w towarzystwie sałat i pomidorków koktajlowych. Palce lizać!

Mam smaka na kurczaka z fetą

Kurczak z fetą to idealna propozycja dla wszystkich, którzy nie potrafią żyć bez kurczaczka, a jednocześnie znudził im się kurczak w wersji klasycznej. Bo przecież ile można jeść kurczaka w sosie lub panierce z ziół? Od czasu do czasu warto umilić sobie życie czymś nowym 🙂 Kurczak z fetą to danie proste, które nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Wierzę w Was! Na pewno się uda. A jeśli zechce Wam się zasmakować w czymś innym, proponuję zajrzeć tutaj: https://zagrodowy.pl/przepisy/aromatyczny-kurczak-pieczony-faszerowany-serem-feta-z-ziolami/. Na pewno się nie zawiedziecie.

kurczak nadziewany fetą

źródło: pixabay

Przepis na kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami

Składniki:

– 4 piersi z kurczaka

– 250 g suszonych pomidorów w oliwie

– 150 g sera feta

– 3 ząbki czosnku

– kilka łyżek oliwy

– 2 gałązki rozmarynu

– skórka starta z połowy cytryny

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy farsz. W tym celu, suszone pomidory siekamy na mniejsze kawałki i oprószamy pieprzem. Czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do pomidorów. Wkruszamy fetę. Dodajemy skórkę  cytryny i wszystko razem dokładnie mieszamy.

Piersi z kurczaka układamy skórą do dołu i nożem robimy w nich niewielką kieszonkę. Kieszonka musi iść przez całą długość, żeby farsz był równomiernie rozłożony. Tak przygotowane filety nadziewamy wcześniej przygotowanym farszem.

Na patelni rozgrzewamy ok. 5 łyżek oliwy i układamy filety skórą do dołu. Dorzucamy gałązki rozmarynu i smażymy aż piersi będą rumiane. Gdy ładnie nam się zrumienią przekręcamy je na drugą stronę. Przykrywamy patelnię pergaminem i czekamy aż się zrumienią. Kiedy filety są gotowe, kroimy je w plasterki i wykładamy na talerz. Smacznego!!!