Kebab jest jednym z najczęściej zamawianych dań w barach szybkiej obsługi. Wyrazisty w smaku, z dużą ilością idealnie doprawionego mięsa oraz sporą porcją warzyw, pozwala zaspokoić głód. Chociaż bez problemów możesz zamówić kebab w Zielonej Górze lub innym polskim mieście, skuś się na samodzielne jego przygotowanie. Poznaj oryginalny przepis – niech wyzwoli w Tobie kulinarną pasję.

Kebab to ogólna nazwa dla ok. 20 różnych odmian tego dania. Jako że największą popularnością cieszy się doner kebab, właśnie to jedzenie spróbuj przyrządzić we własnym domu. Przepis nie jest skomplikowany – musisz tylko zaopatrzyć się w bardzo dobrej jakości składniki.

Doner kebab – przepis

Oryginalny kebab serwowany w Zielonej Górze powstaje z mięsa jagnięcego / wołowego / drobiowego opiekanego na obrotowym rożnie. W warunkach domowych trudno o taką formę obróbki termicznej, dlatego mięso należy upiec w piekarniku na grillu lub w ostateczności usmażyć na patelni.

Składniki (na 4 porcje):

  • 800 g wysokiej jakości mięsa (wołowego, jagnięcego lub z kurczaka)
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 1/4 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku.

W dużej misce połącz wszystkie suche składniki, tj. przyprawy i mąkę. Dodaj zmielone mięso i koncentrat, a następnie dokładnie wymieszaj całość. Wyrabiaj ciasto przez 2-3 minuty – aż mięso będzie gładkie. Tak przygotowane mięso umieść w torebce do mrożenia i wstaw do zamrażalnika.

W tym czasie zajmij się przygotowaniem chlebków lawasz. Przyrządzisz je z mąki (3 szklanki), gorącej wody (1 szklanka) i soli (1/2 łyżeczki). W gorącej wodzie rozpuść sól, a mąkę umieść w misce. Wlej gorącą wodę i wyrabiaj ciasto – do momentu, w którym przestanie kleić się do rąk. Przykryj ciasto wilgotną ściereczką i pozostaw na 30 minut. Rozgrzej patelnię (bez tłuszczu) i zacznij przygotowywać placki. Ciasto podzieli na porcje wielkości orzecha włoskiego i rozwałkuj na placki o średnicy ok. 15-18 cm. Pojedyncze placki wykładaj na patelnię i przypiekaj z obu stron.

Gdy mięso będzie już dość twarde, skrawaj je nożem na cienkie plastry. W tym czasie rozgrzej na patelni odrobinę oliwy z oliwek i smaż kawałki mięsa – aż uzyskaną pożądaną chrupkość.

Placek rozłóż na folii aluminiowej i wyłóż porcję mięsa, kilka plasterków pomidora oraz inne warzywa. Polej niewielką ilością sosu czosnkowego. Placek zwiń w rulon, pomagając sobie folią.

Smacznego!

Oryginalny kebab także z dostawą

Jeżeli masz ochotę na oryginalne tureckie danie, ale brakuje Ci czasu, zamów kebab w Zielonej Górze lub innym polskim mieście online. Skorzystaj z pośrednictwa portalu gastronomicznego, aby złożyć zamówienie i … z każdym kolejnym kęsem odbywać kulinarną podróż w głąb Turcji.