Nasz układ pokarmowy odgrywa ogromną rolę w zachowaniu zdrowia i dobrego samopoczucia. To właśnie w nim odbywa się wchłanianie substancji odżywczych z pokarmu, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Z kolei jelita stanowią ważną część układu pokarmowo-trawiennego, gdyż pozbywają się niestrawionych pozostałości przemiany materii. Jakiekolwiek zaburzenia w pracy układu pokarmowego nie tylko negatywnie odbiją się na naszym samopoczuciu, ale docelowo mogą prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych. Jak dbać o układ pokarmowy? Warto wyrobić sobie odpowiednie nawyki, które będą chronić nasze zdrowie na co dzień. Oto, na co zwrócić szczególną uwagę, aby doświadczyć jak najmniej problemów z układem gastrycznym i cieszyć się jego niezakłócaną pracą.
Choroby układu pokarmowego – nigdy nie lekceważ objawów!
Do najczęściej spotykanych schorzeń układu pokarmowego zaliczamy chorobę refluksową, wrzodową oraz choroby jelit, w tym zespół jelita drażliwego. Złożoność układu pokarmowego człowieka sprawia, iż zaburzenia pracy choćby jednego narządu wpływają na pracę pozostałych i na nasze samopoczucie. Co więcej, bagatelizowanie wczesnych objawów takich zaburzeń może spowodować pogłębienie problemu, a w niektórych przypadkach nawet rozwój choroby nowotworowej! Nigdy więc nie traktujmy lekko nawracających objawów ze strony układu pokarmowego, takich jak zgaga, wzdęcia, problemy z wypróżnianiem czyli częste zaparcia bądź biegunki.
Dieta – podstawa tego, jak dbać o układ pokarmowy
Mając świadomość, jak ważną rolę w naszych ciałach odgrywa układ trawienny, zróbmy wszystko, co możemy, by się nim dobrze „zaopiekować”. Podstawową kwestią jest oczywiście zdrowa i zrównoważona dieta. Nie od dziś wiadomo, że to, co jemy, ma ogromny wpływ na stan naszego zdrowia. W szczególności dotyczy to właśnie układu pokarmowego.
Już dawno temu udowodniono, że regularne spożywanie wysoce przetworzonej żywności ma dramatyczny wpływ na nasze jelita, znacząco upośledzając ich funkcje. Aby nasz układ trawienny funkcjonował prawidłowo, powinniśmy przede wszystkim unikać produktów smażonych, tłustych mięs, słonych przekąsek, produktów typu fast food, słodyczy oraz białego pieczywa.
Zdrowa dieta powinna być natomiast bogata w produkty zawierające dużo błonnika, który jest niezbędny do prawidłowej pracy jelit. Są to surowe warzywa, pełnoziarniste produkty zbożowe, czyli ciemne pieczywo, makaron i ryż, orzechy i pestki. Bardzo istotne jest też codzienne wypijanie odpowiedniej ilości wody, bez której błonnik nie mógłby wykonać swojego oczyszczającego zadania w jelitach.
Czytaj więcej o tym, jak dbać o jelita >>>
Znaczenie prawidłowej flory bakteryjnej w pracy układu pokarmowego
W kontekście zdrowego odżywiania i zdrowych jelit wiele mówi się o znaczeniu flory bakteryjnej i dobrych bakterii jelitowych, obecnych między innymi w probiotykach. Probiotyki to inaczej mówiąc suplementy diety, które zawierają odpowiednią ilość i konfigurację dobrych bakterii wspierających pracę jelit.
Świetnym przykładem takiego produktu jest zestaw probiotyków od marki GUUT. W zestawie znajdziemy dwie kapsułki – w jednej zawarte są wspomniane probiotyki, natomiast w drugiej naturalne ekstrakty chroniące nasz organizm, w tym także jelita, przed destrukcyjnym wpływem stresu.
To prawdziwa ochrona dla naszych jelit, narażonych na tyle negatywnych czynników. Ale probiotyki odbudowujące florę bakteryjną może znaleźć także w produktach żywnościowych, które są częścią ich naturalnego składu. Są to przede wszystkim jogurty naturalne, kefiry, ale też różnego rodzaju kiszonki. Gdy wzbogacimy naszą dietę o te produkty, pobudzimy do odbudowy florę bakteryjną naszych jelit.
Zespół jelita drażliwego – jak sobie pomóc?
Jedną z bardziej uciążliwych chorób układu trawiennego jest zespół jelita drażliwego. Osoby cierpiące na nią borykają się z różnymi dolegliwościami ze strony jelit – wystarczy, że zjedzą coś nieodpowiedniego. W ich przypadku kluczowe znaczenie ma ścisła dieta i wyeliminowanie produktów, które szkodzą. I tu pojawia się problem, gdyż u każdego pacjenta przebieg choroby jest nieco inny. Oznacza to, iż nie wszystkie produkty szkodzą jednakowo. Dlatego dieta powinna być dopasowana indywidualnie, na podstawie obserwacji reakcji organizmu na spożywane poszczególne produkty. Na pewno jednak należy zrezygnować z pokarmów, które same w sobie są ciężkostrawne. Chodzi o nasiona roślin strączkowych, warzywa kapustne oraz cebulę i czosnek. Oczywiście najważniejsze jest postawienie właściwej diagnozy przez lekarza i wdrożenie odpowiedniego leczenia, niemniej zastosowanie zdrowej, lekkostrawnej diety pozwoli nam poczuć się lepiej i wspomoże organizm w walce z chorobą.
Aby nie dopuścić do rozwoju tej czy innej choroby układu trawiennego, wykonujmy regularne badania. One pozwolą wykryć nieprawidłowości na wczesnym etapie, dzięki czemu proste leczenie może nas uchronić przed poważniejszymi powikłaniami.
Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj też inne moje teksty:
Zdrowe jedzenie – co jeść, żeby ciało dziękowało? >>>
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.