Wiosna w pełni, a to oznacza jedno – lada moment i odkryjemy to, co skrzętnie skrywałyśmy przez ostatnie miesiące. Jesteście na to gotowe? Ja cały czas pracuję! Lekko nie jest, ale nikt mi nie obiecywał, że tak będzie. Nie jestem zwolenniczką drastycznych diet. Zamiast nich stosuję dietę lekkostrawną i małokaloryczną. Nie piekę i nie smażę. Wszystkie posiłki przygotowuję na parze. Nie sięgam po dania gotowe, które są przetworzone pod każdym możliwym względem. Nie jem jedzenia typu fast food. Ze słodyczami bywa różnie… Wciąż nie mogę bez nich żyć, ale ograniczam.
Lekkie, zdrowe i smaczne gotowanie
Gotowanie na parze to technika kulinarna przygotowywania posiłków, która cieszy się ogromną popularnością na całym świecie. Jej korzenie sięgają czasów, kiedy ludzie nie znali ognia i do odgrzewania jedzenia wykorzystywali gorące źródła i nagrzane kamienie. Dania gotowane na parze są nie tylko dietetyczne, ale także pełne witamin i składników mineralnych. Są szalenie zdrowe i… smaczne! Wbrew temu, co się kiedyś mówiło, dania przygotowane na parze smakują naprawdę wybornie. Marchewka przygotowana na parze nie przesiąka wodą, jak ma to miejsce w przypadku gotowania, dzięki czemu smakuje jak prawdziwa marchewka. To samo tyczy się innych warzyw, a także mięsa. Podczas smażenia, mięso bardzo często przesiąka tłuszczem, przez co traci swój smak. Przyrządzając mięso na parze, można mieć pewność, że będzie ono smakowało jak 100% mięso. Produkty z pary zachowują swój naturalny aromat, kolor i jędrność.
Dania na parze mają o połowę mniejszą kaloryczność, niż dania przygotowywane w każdy inny sposób. Poza tym, takie dania mają o wiele więcej minerałów, gdyż wszystkie cenne pierwiastki nie są tracone podczas gotowania na parze. Co jeszcze? Takie dania z parą (jak zwykłam je nazywać) są bardzo pożywne, sycące i lekkie. Nie obciążają układy pokarmowego, nie powodują wzdęć i innych przykrych dolegliwości. Ważne też, że nie wymagają stosowania soli, która jest bardzo szkodliwa dla nas i naszej sylwetki.
Co można ugotować na parze i z parą?
Najszybsza odpowiedź brzmi – niemalże wszystko. Do gotowania na parze doskonale nadają się zarówno warzywa, jak i owoce. Na parze z powodzeniem można gotować ryby, owoce morza i mięso. Można gotować ryż, kasze i ziemniaki. Tak naprawdę można przyrządzić cały obiad – na co tylko macie ochotę! I tak np. ryby w naczyniu do gotowania na parze przyrządza się w 7-8 minut. Czas gotowania warzyw równa się około 20 minut. Przygotowanie mięsa zajmuje średnio 15-20 minut, a ryżu około 30 minut.
Naczynia do gotowania na parze
Na rynku dostępne są rozmaite naczynia do gotowania na parze. Pamiętajcie, że inwestycja w nie, jest inwestycją na długie lata. Ja wychodzę z założenia, że na takich naczyniach nie warto oszczędzać. Im lepsze wybierzemy, tym dłużej będą nam służyć. Zdaniem wielu osób z branży kuchennej, najlepsze naczynia do gotowania na parze ma w swojej ofercie marka Philipiak. Naczynia te odznaczają się doskonałą jakością, a także eleganckim, minimalistycznym designem. Prawda jest taka, że naczynia Philipiak są prawdziwą perełką wśród wszystkich naczyń.
Philipiak – naczynia do gotowania na parze (http://www.philipiaknaczynia.pl/produkty,3,51) to gwarancja jakości i niezawodności! Jak dla mnie nie ma lepszego wyboru.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.