Lubicie sałatki? Ja uwielbiam. Letnią porą smakują wyjątkowo dobrze. Bardzo często serwuję je na kolację lub obiad. W upalny dzień są jak znalazł – pożywne, a jednocześnie lekkie i delikatne. Z powodzeniem zastępują tradycyjny posiłek. Nie mam swojej ulubionej sałatki. Za każdym razem staram się wymyślać coś nowego. Kombinuję ze smakami i formą. Większość moich sałat jest tak skomponowana, aby nie zabrakło w nich miejsca na zdrowe węglowodany i tłuszcze. Czasami dołączam białko, np. w postaci kurczaka. W ostatnim czasie furorę w moim domu robią sałatki, w których główną rolę grają kabanosy. Sałatki z nimi to zawsze świetny pomysł.

Do wyboru, do koloru

Kabanosy to bardzo wdzięczny produkt żywieniowy. Przy minimum wysiłku, zapewniają maksymalne efekty. Jeśli sięgniemy po kabanosy smakowe, uczta dla ducha i ciała gwarantowana! Wówczas nie trzeba nawet jakoś szczególnie przyprawiać sałatki. Wystarczy odrobina oleju i mamy kompletne danie. Kabanosy zrobią całą resztę. Dziś zaproponuję Wam kolorową sałatkę z kabanosami serowymi – tak, żeby było nieco bardziej oryginalnie. Oczywiście zamiast kabanosów serowych, możecie wybrać każde inne – chili, dojrzewające, drobiowe lub wieprzowe. W moim domu od dawna już gości kabanos Tarczyński. Jest on wyjątkowo soczysty, a jednocześnie przyjemnie chrupiący. Dostępny w różnych wariantach smakowych, za każdym razem zaskakuje i zachwyca. Naprawdę warto się skusić!

Składniki:

serowy kabanos tarczyński

Kabanosy Tarczyński

– mix ulubionych sałat

– pomidorki koktajlowe

– 1 tradycyjny pomidor

– kilka sztuk suszonych pomidorów

– 2 ogórki małosolne

– pęczek kabanosów (u mnie kabanos serowy Tarczyński)

– papryka żółtka

– papryka czerwona

– ziarna dyni i słonecznika

– olej sezamowy

Sposób przygotowania:

Mix sałat wrzucamy do miski. Następne dodajemy pokrojonego w cząstki pomidora i pomidorki koktajlowe, a także pokrojone w plastry ogórki małosolne. Kabanosy kroimy w niewielkie słupki. To samo robimy z paprykami. Wrzucamy do miski. Suszone pomidorki także kroimy na mniejsze kawałki i siup do miski. Na suchej patelni prażymy słonecznik i dynię. Dodajemy do pozostałych składników. Wszystko ładnie ze sobą mieszamy. Polewamy 2 łyżkami oleju sezamowego i gotowe. Smacznego!!!