Cukrzyca ciążowa to dość popularna przypadłość wśród kobiet spodziewających się dziecka. Jest stanem charakteryzującym się wysokim stężeniem cukru we krwi (glukozy). Przeprowadzone w ostatnim czasie badania pokazały, że występuje u około 3-4% przyszłych mam. Zazwyczaj pojawia się w drugim trymestrze ciąży, a jej objawy na ogół ustępują po porodzie. Za występowanie cukrzycy ciężarnych odpowiadają zaburzenia gospodarki hormonalnej w organizmie kobiety. W związku z tym nawet panie, które do tej pory nie miały problemów z poziomem cukru, a nawet wcale nie przypadają za słodyczami, w okresie ciąży mogą zachorować na cukrzycę. Które kobiety są najbardziej zagrożone cukrzycą ciążową, a także jak objawia się cukrzyca ciążowa i jak z nią walczyć? O tym w dzisiejszym poście.

Cukrzyca ciążowa – objawy

Cukrzyca ciążowa zazwyczaj objawia się w bardzo charakterystyczny sposób. Obejmują m.in. zwiększone pragnienie i częstsze niż zwykle sięganie po napoje, a także wielokrotne bieganie do toalety w celu oddania moczu oraz permanentne uczucie zmęczenia pomimo unikania wysiłku. Bardzo często cukrzycy ciążowej towarzyszą zawroty głowy i omdlenia, a także niespodziewane napady głodu. Charakterystycznym objawem cukrzycy ciążowej jest także nadmierny przyrost wagi mamy i płodu.

Kto jest zagrożony cukrzycą ciążowa?

Istnieje wiele czynników zwiększających ryzyko zachorowania na cukrzycę ciążową. Chorobę może wywołać zarówno nadwaga przed zajściem w ciążę, jak i upośledzona tolerancja glukozy. Bardzo często cukrzyca ciążowa wynika z uwarunkowań genetycznych. Jeśli ktoś z najbliższych (matka, rodzeństwo) choruje na cukrzycę, wówczas istnieje duże prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy ciążowej. Poza tym, choroba lubi się pojawiać w momencie, kiedy wcześniej urodzone dziecko (pierwsze dziecko) ważyło więcej niż 4-5kg. Ryzyko wystąpienia choroby zwiększa się także w momencie, kiedy przy pierwszej ciąży pojawiła się cukrzyca ciążowa.

Leczenie cukrzycy ciężarnych

Podstawą leczenia cukrzycy ciążowej jest zmiana diety na taką, która pozwoli unormować poziom cukru we krwi. Trzeba ograniczyć ilość cukrów prostych (czyli np. słodyczy i soków owocowych) oraz tłuszczów. Dieta nie powinna być nigdy dobierana przez kobietę samodzielnie. Tym powinien zająć się diabetyk. Istota diety cukrzycowej w ciąży opiera się na zachowaniu właściwej kaloryczności posiłków, na regularnym spożywaniu pokarmu i na doborze produktów użytych do przygotowania dań. Dzienna dawka energetyczna nie powinna przekraczać 2200 kalorii. Stałą dawkę kalorii należy rozłożyć na 5 niezbyt obfitych posiłków w ciągu dnia, spożywanych w miarę regularnie, tzn. w równych odstępach czasu – najlepiej co trzy godziny. Nie wolno pomijać kolejnych posiłków. Bardzo ważna jest kolacja (zjedzona do godziny 22). Pozwoli ona uchronić przed nagłym spadkiem glukozy w nocy. Największą część codziennego menu powinny stanowić węglowodany złożone: produkty zbożowe z grubego przemiału, płatki owsiane i jęczmienne, kasze (gryczana, jaglana), makarony, ziemniaki, ryż.