Zdrowe i pożywne śniadanie to podstawa udanego dnia. Co do tego, nie ma żadnych wątpliwości. Zdrowe śniadanie to także tajemnica zgrabnej sylwetki. Dietetycy nie od dziś biją na alarm i zachęcają do jedzenia śniadań, bo dzięki nim unikniemy w ciągu dnia napadów wilczego głodu i tym samym będziemy szczuplejsi. A jak to jest u Was z tymi śniadaniami? Pamiętacie o nich? Dziś mam dla Was rewelacyjną propozycję na pożywne, a przede wszystkim obłędnie pyszne śniadanie. W roli głównej: kasza jaglana, z której wyczarujemy budyń. Pamiętacie, że jaglanka to jedna z najzdrowszych kasz? Jako jedna posiada w swoim składzie krzemionkę, która ma zbawienny wpływ na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Poza tym, w kaszy jaglanej znajdziemy całe mnóstwo witamin i minerałów, z witaminą B1, B2, B6, miedzią, cynkiem i żelazem na czele.
Zdrowo, lekkostrawnie i bez glutenu
Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię i stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych, a dzięki obecności krzemu – poprawia i podkręca przemianę materii. Dania z kaszy jaglanej są więc szalenie zdrowe, a jednocześnie dietetyczne i lekkostrawne. Wybierając jaglankę na śniadanie, tylko zapewnicie sobie zastrzyk energii, który sprawi, że żadne trudności nie będą Wam straszne.
Budyń jaglany
Budyń jaglany, mimo że brzmi jak deser, jest świetnym pomysłem na śniadanie. Można go zrobić na kilka różnych sposobów i podać z czym tylko dusza zapragnie. Dzisiaj podam Wam przepis podstawowy. Gdy już go opanujecie, będziecie mogły eksperymentować do woli!
Składniki na 1 porcję:
– 50g suchej kaszy jaglanej
– 1 szklanka wody
– 1/2 szklanki mleka (u mnie bez laktozy, ale może też być roślinne)
– 2 łyżeczki cukru (np. ksylitol)
– do podania: owoce, orzechy, gorzka czekolada
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy tak, aby pozbyć się z niej goryczki. Następnie gotujemy w lekko osolonym wrzątku przez około 15 minut. Gdy kasza wchłonie już całą wodę to znak, że jest gotowa. W tym momencie, możemy do niej dodać mleko i cukier. Całość dokładnie blendujemy na gładką masę. Przelewamy do miseczki i dekorujemy czym chcemy. Teraz, gdy jest sezon na fajne owoce, proponuję dodać maliny, borówki lub czerwoną porzeczkę. Fajną opcją będą też orzechy, ziarna kakao lub gorzka czekolada. Smacznego!!!
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.