Lubicie masło orzechowe? Ja je uwielbiam! Najbardziej smakuje mi wyjadane łyżeczką prosto ze słoiczka. Tak naprawdę mogłabym jeść tylko masło orzechowe. Wówczas na pewno byłabym najszczęśliwszym człowiekiem na świecie. Ale uwaga! Pamiętajcie, że masło orzechowe – masłu nierówne. Niektóre dostępne w sklepach nie mają zbyt dobrego składu, dlatego zawsze warto czytać etykiety. Najlepsze są masła naturalne, a więc bez dodatku soli, cukru i oleju palmowego, zwłaszcza oleju palmowego! Ale nie o maśle orzechowym chciałam dziś pisać. Mam dla Was coś o wiele ciekawszego. Co powiecie na ciasteczka orzechowe na bazie masła orzechowego?
Ciasteczka pełne energii
Ciasteczka z masłem orzechowym to idealne rozwiązanie nie tylko dla łasuchów, którzy dbają o smukłą sylwetkę, ale także osób pracujących umysłowo i uczących się. Dlaczego? Bo zawierają one wszystko, czego potrzebuje mózg w czasie wytężonej pracy. Orzechy zawarte w maśle orzechowy, a tym samym w naszych ciasteczkach, mają bardzo pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację. Gorzka czekolada, która też znalazła swoje miejsce w ciastkach ma z kolei pozytywny wpływ na nasz nastrój. Czy potrzeba nam czegoś więcej? Na marginesie dodam, że jedno ciacho ma około 110 kalorii. Można więc zjeść je bez wyrzutów sumienia. Do popołudniowej kawki lub na drugie śniadanie będzie jak znalazł.
Przepis na ciasteczka orzechowe
Aby upiec ciasteczka z masłem orzechowym, nie potrzebujemy żadnych wymyślnych składników. Podstawą jest dobrej jakości masło orzechowe. Poza tym, potrzebne będą płatki owsiane, gorzka czekolada, jajko i cynamon. Jako słodzidła można użyć ksylitolu lub cukru kokosowego. Słodziki te są znacznie zdrowsze, niż zwykły, tradycyjny cukier biały.
Składniki:
– 250g masła orzechowego
– pół szklanki cukru
– 1 jajko
– 2/3 szklanki płatków owsianych
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– pół łyżeczki cynamonu
– około 30g gorzkiej czekolady (u mnie 90%)
Sposób przygotowania:
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki: płatki owsiane, proszek do pieczenia, cynamon. W drugiej misce roztrzepujemy jajko, do którego dodajemy masło orzechowe i cukier. Za pomocą łyżki mieszamy ze sobą mokre składniki. Niestety, trzeba włożyć w to odrobinę energii, bo wcale nie jest to takie proste. Po chwili, do składników suchych dodajemy składniki mokre. Całość dokładnie mieszamy. Gotową masę odstawiamy na około 30 minut. W międzyczasie możemy pokroić czekoladę na mniejsze kawałki. Gdy minie 30 minut, przychodzi czas na formowanie ciasteczek. Jedna łyżka masy to jedno ciasteczko. Z tej porcji powinno wyjść około 12 ciastek.
Ciasteczka pieczemy około 12 minut w temperaturze 170 stopni. Po wyjęciu ciastek z piekarnika, wbijamy w nie czekoladę. Nie wcześniej! 🙂 Smacznego!!!
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.