Macie słabość do czekolady? I bardzo dobrze! Oczywiście pod warunkiem, że zajadacie się czekoladą gorzką. Czekolada gorzka to produkt naturalny, zawierający wartości odżywcze. Spożywana z umiarem, może stanowić element zdrowej diety. Gorzki smakołyk ma wyborny smak i genialnie poprawia humor. Szczególnie polecany jest w sezonie jesiennym, kiedy to mamy większe skłonności do chandry. Ale to tylko niektóre powody, dla których warto jeść gorzką czekoladę. Okazuje się, że gorzka czekolada jest dobra na kaszel, nadciśnienie, brak energii oraz brak koncentracji.

Gorzka czekolada to dobre źródło energii

Już dwie kostki gorzkiej czekolady potrafią podnieść poziom naszej wydolności. To ważne dla osób, które na co dzień są bardzo aktywne lub czynnie uprawiają sport. Czekolada pozwala szybko i skutecznie uzupełnić zapasy sił. Dodaje energii i chęci do działania.

Gorzka czekolada poprawia trawienie

Mało kto wie, że gorzka czekolada ma korzystny wpływ na trawienie. Kakao zawiera ok. 15% rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego błonnika! Warto więc sięgnąć po kostkę gorzkiej czekolady zaraz po śniadaniu lub obiedzie.

Dla zdrowego serca i przeciw nowotworom

Ciemny smakołyk ma bardzo dobry wpływ na nasze serce. Wszystko dzięki bogatej zawartości przeciwutleniaczy – polifenoli. Ponadto smakołyk ten wykazuje aktywne działanie przeciwrakowe. Wszystko dzięki zawartym w ziarnach kakaowca flawonoidom, skutecznie zwalczającym także cholesterol.

Gorzka czekolada odchudza

Czekolada odchudza? Gorzka na pewno! Gorzki smakołyk powoduje długotrwałe uczucie sytości, w konsekwencji czego zjemy mniej kalorii, bo aż o 15%. Na dodatek gorzka czekolada zmniejsza apetyt na tłuste oraz słone potrawy.

Eliksir młodości

Bez wątpienia jedna z najważniejszych zalet czekoladowej przyjemności to jej wpływ na opóźnienie procesów starzenia się organizmu. Magnez, potas, żelazo – to tylko niektóre składniki czekolady korzystnie oddziałujące na zdrowie i urodę każdej kobiety.

Lek na kaszel

Najbardziej zaskakujące wydają się być właściwości lecznicze gorzkiej czekolady w wypadku przeziębień i grypy. A prawda jest taka, że gorzki przysmak sprawdza się w leczeniu uporczywego kaszlu. Skutecznie łagodzi podrażnienia gardła, a w konsekwencji przyczynia się do ustąpienia kaszlu.