Krewetki to bardzo wdzięczny temat kulinarny. Nie ma chyba osoby, która by ich nie znała. Są zdrowe, pyszne i bardzo wszechstronne. Można z nich wyczarować prawdziwe cuda, które będą ucztą dla podniebienia i… zmysłów, bo nie od dziś wiadomo, że krewetki to jeden z lepszych afrodyzjaków. Jako jedyne z owoców morza nie potrzebują wiele do szczęścia, by zachwycać swym smakiem. Wystarczy im tylko czosnek i natka pietruszki. W wersji wytrawnej, można do nich dodać białe wino i papryczkę chili.
Wartości odżywcze krewetek
Krewetki, podobnie jak ryby są cennym źródłem łatwo przyswajalnego białka, witamin i składników mineralnych. Obfitują w nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, które są ważnym wsparciem dla naszego organizmu. Znajdziemy w nich jod, cynk, selen, magnez, wapń i żelazo. Krewetki to także doskonałe źródło witamin z grupy B: witaminy PP, witaminy B1, B2 i B12. Warto w tym miejscu dodać, że krewetki są niskokaloryczne. Śmiało więc możemy po nie sięgać bez obaw, że pójdą w boczki 😉
Krewetki z patelni, że palce lizać!
Przyrządzenie krewetek nie zajmuje zbyt dużo czasu. Dziś podzielę się z Wami moim ulubionym, jednocześnie szalenie prostym przepisem na krewetki. Dzięki niemu wyczarujecie pyszne danie w zaledwie kilka minut. To duży plus. Musicie tylko zaopatrzyć się w białe wino, które jest doskonałym dodatkiem do krewetek, a także czosnek, natkę pietruszki i chili. Pamiętajcie też, aby wybrać dobrej jakości krewetki. Ja lubię krewetki tygrysie, ale Wy możecie też wybrać koktajlowe. A teraz do dzieła.
Składniki:
– 2 opakowania krewetek mrożonych
– wino białe wytrawne (około 1/4 szklanki)
– czosnek
– papryczka chili
– natka pietruszki
– olej kokosowy do smażenia
– sól, czosnek niedźwiedzi
Sposób przygotowania:
Krewetki rozmrażamy, myjemy i osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy. Wrzucamy drobno posiekany czosnek i papryczkę chili. Chwilę podsmażamy. Uwaga na czosnek – lubi się przypalać! Gdy czosnek ładnie nam się zarumieni, na patelnię wrzucamy krewetki. Całość smażymy około 5 minut. Po tym czasie na patelnię wlewamy wino i całość chwilę dusimy, aż wino odparuje. Dodajemy sól i trochę czosnku niedźwiedziego. Na sam koniec wrzucamy posiekaną natkę pietruszki. Gotowe! Krewetki serwujemy z chrupiącą bagietką i lampką wina lub w towarzystwie ryżu.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.