Ryby powinny na stałe zagościć w naszym menu. Co więcej – powinny zastąpić tak chętnie spożywane przez wiele osób mięso, zwłaszcza te czerwone. Mięso ryb zawiera mnóstwo cennych witamin i minerałów. Wszystkie z nich działają korzystnie na nasz organizm. Zdrowe ryby są też cennym źródłem omega-3 i omega-6. Po które sięgać w pierwszej kolejności?

Makrela przede wszystkim

Omawiając zdrowe ryby warto zacząć od makreli. Mam wrażenie, że ta ryba jest przez nas traktowana po macoszemu, a niepotrzebnie. Ta ryba jest nie tylko bardzo smaczna, ale także obfituje w takie witaminy jak: A, D, E i witaminy z grupy B. Makrela zawiera też składniki mineralne: miedź, jod, fosfor, selen i cynk. Wszystkie te składniki opóźniają proces starzenia się i poprawiają kondycję skóry. Do tego wzmacniają układ kostny i korzystnie wpływają na pracę serca i tarczycy. Makrela jest też świetnym źródłem zdrowych kwasów omega-3 oraz omega-6.

Zdrowe ryby to też łosoś

W przeciwieństwie do makreli, łosoś cieszy się dużym powodzeniem. A na pewno większym niż makrela. Poza omega-3 i omega-6 ryba ta zawiera potas, jod i cynk. Z witamin znajdziemy w nim witaminę A, D, E i B. Składniki odżywcze zawarte w łososiu korzystnie wpływają na pracę mózgu, łagodzą bóle stawów, regulują poziom cholesterolu we krwi oraz opóźniają procesy starzenia się.

łosoś właściwości

Na zdrowie – tuńczyk

Kolejną rybą polecaną dla naszego zdrowia jest tuńczyk. To właśnie on stanowi najlepsze źródło białka i przez to polecany jest osobom czynnie uprawiającym sport. Tuńczyk jest także źródłem żelaza, wapnia, fosforu, a także witaminy D i B12. Ale uwaga! Ryba ta ma tendencje do kumulowania rtęci, dlatego nie powinniśmy go spożywać częściej niż raz w tygodniu.

tuńczyk wartości odżywcze

Śledzik

Zdrowe ryby to również śledzie. Zazwyczaj sięgamy po nie w okolicach świąt. Warto jednak zaprzyjaźnić się ze śledziem również poza świętami. Ryba ta jest dobrym źródłem kwasów omega-3 i omega-6, witamin A, D, E i z grupy B, a także fosforu, miedzi, cynku, selenu, żelaza i jodu.