Chia podbija świat! A jeszcze 2-3 lata temu mało kto wiedział, czym są te maleńkie, czarne nasionka. Wiele osób kojarzyło je z nielubianym siemieniem lnianym, przez co omijało szerokim łukiem. A chia to nie to samo, co siemię. Chia to prawdziwa rewolucja w zdrowym odżywianiu. Są szalenie zdrowe i bardzo wszechstronne. Doskonale smakują w wydaniu wytrawnym oraz na słodko. Przygotowane z nich desery zaspokajają podniebienia, nawet najbardziej wymagających smakoszy.

Co kryje chia?

Nasiona chia, mimo iż bardzo niepozorne, są prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Znajdziemy w nich magnez, mangan, wapń i fosfor. Nasiona chia zawierają też przyzwoitą ilość cynku, witaminy B3, potasu, witaminy B1 oraz witaminy B2. Poza tym, chia zawierają cenne kwasy tłuszczowe omega3 i omega6. Stanowią bardzo wdzięczne źródło łatwo przyswajalnego białka. Mimo, że w 100g nasion kryje się około 500 kalorii, to jednak są to bardzo zdrowe kalorie. Poza tym nikt nie jest w stanie zjeść za jednym razem 100g chia. Zazwyczaj po nasionka sięgamy w ilości nie większej niż 15g.

Dlaczego warto jeść nasiona chia?

Nasiona chia zwiększają poziom energii, a dzięki zawartości omega3 i omega6 poprawiają pracę mózgu, nastrój i koncentrację. Poza tym zawierają błonnik, który daje uczucie sytości. Obecność błonnika w chia powoduje również, że nasionka mają właściwości oczyszczające organizm z toksyn. I to nie wszystko! Zawarte w chia minerały poprawiają kondycje włosów, paznokci i skóry. Do tego, dzięki bogatej zawartości wapnia, chia wzmacniają układ kostny.

Nasiona chia w kuchni

Nasiona chia genialnie sprawdzają się do zagęszczania wielu potraw. Są dobrą alternatywą dla tłustej i bardzo kaloryczne śmietany. Z powodzeniem można wykorzystywać je do przygotowywania pysznych, zdrowych i pożywnych deserków. Jestem pewna, że nie raz obiło się Wam o uszy hasło pudding chia. To naprawdę genialny wynalazek. Można go przyrządzić zarówno z jogurtu, jak i mleka. Osobiście polecam pudding chia na mleczku kokosowym. Smakuje obłędnie. Taki deser dobrze jest podać z owocami lub musem owocowym, np. musem z mango.

Deser z nasionami chia

Składniki:

– 3 łyżeczki nasion chia

– pół kubeczka jogurtu naturalnego

– 100ml mleka

– łyżka miodu

– wiórki kokosowe

– ulubione owoce

Sposób wykonania:

Do miseczki wlewamy mleko. Dodajemy 3 łyżeczki nasion chia, mieszamy i chwilkę czekamy (około 10-15 minut) aż nasiona napęcznieją. Dodajemy jogurt naturalny i dwie szczypty wiórek kokosowych. Całość raz jeszcze dokładnie mieszamy, przelewamy do ulubionych pucharków i dekorujemy ulubionymi owocami. Smacznego!!!