Walentynki tuż tuż! Macie już upominki dla swojej drugiej połówki? Jeśli nie to czas najwyższy wybrać się do sklepu po małe – ładne co nie co. W tych dniach sprawdzi się każdy prezent, byle był od serca. Nie musi to być od razu coś bardzo drogiego. Mały drobiazg z powodzeniem wystarczy.

Oczywiście Walentynki nie byłyby kompletne bez słodkości. Ja preferuję je nawet bardziej od balonów, baloników, misiów czy wszechobecnych poduszek w kształcie serca. Kierując się złotą zasadą „przez żołądek do serca” postanowiłam podbić serce ukochanego niczym innym, jak serduszkowymi ciasteczkami. A jako, że preferuję zdrowe słodkości, to w tym roku postawiłam na ciasteczka owsiano-orzechowe. Palce lizać!

Robi się je w oka mgnieniu (dlatego też za pieczenie możecie zabrać się w ostatniej chwili) i przy użyciu niewielkiej ilości składników, co osobiście bardzo sobie cenię. Poza tym pieczenie dla ukochanego sprawia taką frajdę, że żaden wysiłek nie powinien przerażać. Pamiętajcie, że takie serduszkowe ciasteczka możecie podarować w prezencie lub zaserwować na deser, zaraz po walentynkowej kolacji. Jeśli chcecie możecie pozostawić je w wersji naturalnej, a więc lekko rumiane, a możecie też zafarbować na kolor czerwony (ewentualnie różowy) przy użyciu barwnika spożywczego. A teraz do dzieła. Poniżej znajdziecie dokładny przepis 🙂

ciasteczka serduszkaSkładniki:

– 12 łyżek płatków owsianych

– 2 jajka

– 2 czubate łyżki masła orzechowego (u mnie z kawałkami orzeszków)

– 2 łyżki miodu

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane mielimy na mąkę. Można to zrobić w blenderze lub młynku do kawy. Nastęnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki, a więc jajka, masło orzechowe, miód i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Gotowe ciasto odstawiamy na bok na około 10-15 minut, aby nabrało odpowiedniej konsystencji i nie kleiło się do rąk. Po tym czasie przekładamy ciasto na blat (stolnicę) wyłożony papierem do pieczenia i przy pomocy ręki tworzymy z ciasta cienki placek. Specjalnie nie używam wałka do ciastka, gdyż ciasto na nasze ciasteczka mogłoby się do niego przykleić. Własna ręka w zupełności wystarczy 🙂

Z ciasta przy pomocy foremki w kształcie serduszka wykrawamy ciasteczka. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego!!!!