Sucha skóra to problem wielu kobiet. Nie da się ukryć, że jest dość trudna w codziennej pielęgnacji. Już niewielkie zaniedbania czy błędy potrafią wywołać dyskomfort. Sucha skóra źle reaguje na zmiany temperatur, silny wiatr, nadmierne promieniowanie słoneczne i… nieodpowiednią dietę. Niestety mało która z nas zdaje sobie sprawę z tego, że niektóre produkty spożywcze mogą tylko pogłębiać problem suchej skóry. W Internecie na pewno znajdziesz masę artykułów dotyczących codziennej pielęgnacji skóry suchej. Nie będę więc dodawać nic od siebie. Pozwolę sobie jedynie na przedstawienie listy produktów, których powinnaś unikać chcąc mieć zdrową cerę. Jeśli nie chcesz walczyć z nadmiernym przesuszeniem skóry, postaraj się wyeliminować lub przynajmniej ograniczyć do minimum poniższe artykuły.
Sucha skóra nie lubi cukru
Cukier to największy wróg suchej skóry. Bardzo osłabia kolagen, a jak wiadomo kolagen to obok elastyny białko podporowe skóry. Co więcej – cukier powoduje, że elastyna i kolagen stają się coraz bardziej „twarde”. Objawami tego są zmarszczki, sucha skóra, a nawet jej pęknięcia. To, że nie jesz słodyczy jeszcze o niczym nie świadczy. Wiele innych produktów zawiera go w swoim składzie. Wystarczy tu wymienić chociażby owocowe soki z kartonu, sosy z proszku, owocowe serki czy jogurty. Dlatego zanim sięgniesz po jakiś produkt, koniecznie przeczytaj etykietę. W ten sposób będziesz kontrolować ilość zjadanego cukru, a kondycja twojej skóry wyraźnie się poprawi.
Sucha skóra nie lubi rafinowanych węglowodanów
Rafinowane węglowodany to nic innego, jak przetworzona żywność bogata w cukry proste. Taka żywność ma mniejszą wartość odżywczą i zawiera tzw. „puste kalorie”. Poza tym, identycznie jak cukier, bardzo niszczy kolagen i tym samym przyczynia się do wysuszania skóry i jej pękania. Przykładem żywności zawierającej rafinowane węglowodany są fast foody, krakersy i chipsy. Jeśli nie chcesz, żeby twoja skóra cierpiała z powodu przesuszenia, ogranicz je do minimum, a najlepiej całkowicie wyklucz z jadłospisu.
Sucha skóra nie lubi jedzenia o wysokim indeksie glikemicznym
Na pewno gdzieś, kiedyś spotkałaś się z określeniem indeksu glikemicznego. Jeśli masz suchą skórę, powinnaś zgłębić temat. Żywność z wysokim indeksem powoduje, że wzrasta poziom cukru we krwi, co po pewnym czasie doprowadza do utraty elastyczności i jędrności przez skórę. A brak elastyczności, to przede wszystkim większe skłonności do przesuszania się skóry. Przykładem żywności o wysokim indeksie glikemicznym może być białe pieczywo, piwo, biały ryż i pieczone ziemniaki.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.