Sałatka wielkanocna to niekwestionowana królowa świątecznego stołu. To ona urozmaica świąteczne menu lub jak twierdzą niektórzy – idealne je dopełnia. Powinna znaleźć się obok takich rarytasów, jak żurek, pasztety, jajka faszerowane. Nie ma świąt bez sałatki. Koniec i kropka. Bez względu na to, jakie mamy preferencje dietetyczne – musi się pojawić. Sałatki na Wielkanoc mogą mieć wiele twarzy. Mogą być mniej lub bardziej wytrawne. Mogą mieć nawet nutę słodyczy. Kto co lubi. Najbardziej znana i chyba jednocześnie najbardziej lubiana jest sałatka jarzynowa z majonezem. W wielu domach to klasyka gatunku. Przepis na tego typu sałatkę wielkanocną jest szalenie prosty. Bazą są zawsze ziemniaki. Mile widziana jest też marchew, pietruszka i seler. Do takiej sałatki możecie dodać też ogórka kiszonego, groszek i koniecznie jajka. Bo jak Wielkanoc to jajka obowiązkowo! Bardziej nowoczesne wielkanocne sałatki zawierają rzodkiewkę, rzeżuchę lub tuńczyka. Możliwości jest całe mnóstwo. Poniżej prezentuję moje top 5 w sałatkach na Wielkanoc. Pamiętajcie – w święta kalorii nie liczymy!

Sałatka ziemniaczana

jarzynowa sałatka wielkanocnaJeśli chodzi o sałatki na Wielkanoc to wydanie ziemniaczane jest absolutną podstawą. Klasyk nad klasykami. Sałatkę robi się w bardzo prosty sposób. Tutaj nie jest potrzebna żadna filozofia czy nadprzyrodzone zdolności kulinarne. Jeśli nie lubicie eksperymentować i cenicie sobie tradycyjne przepisy, ta sałatka wielkanocna jest właśnie dla was!

Składniki:

– 1kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków

– 2 cebule

– pęczek koperku

– 5 ogórków kiszonych

– 3 marchewki

– 2 pietruszki

– seler

– 5 jajek ugotowanych na twardo

– sól, pieprz

– majonez

Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy do miękkości. Następnie kroimy jak nam się podoba. Ja zawsze kroję w kostkę. W kosteczkę kroimy również ogórki kiszone, a koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec mieszamy z majonezem.

Sałatki na Wielkanoc – sałatka z pieczarkami

sałatka wielkanocna z pieczarkamiKolejna propozycja to sałatka warzywna z pieczarkami. Jest ona bardzo podobna do klasycznej sałatki jarzynowej z tym, że dodatkowo posiada pieczarki. Więc jak ktoś lubi grzyby, to z powodzeniem może sobie taką sałatkę przyrządzić.

Składniki:

– 5 ugotowanych w mundurkach ziemniaków

– słoiczek pieczarek marynowanych

– słoiczek ogórków konserwowych

– 3 marchewki

– 2 pietruszki

Ogórki i pieczarki odsączamy z zalewy. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pozostałe warzywa gotujemy do miękkości i następne kroimy. Całość mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sałatki na Wielkanoc – sałatka bez jajek

sałatka bez jajekMimo, że święta Wielkiej Nocy to przede wszystkim potrawy jajeczne, niektóre osoby nie jedzą jajek. Z własnego wyboru lub konieczności (alergie pokarmowe). Oczywiście nie oznacza to, że takie osoby muszą rezygnować z wielkanocnych rarytasów. Specjalnie dla nich powstała sałatka wielkanocna bez jajek. Jest tak samo smaczna jak ta tradycyjna, więc nie musicie obawiać się o doznania smakowe.

Składniki:

– 4 marchewki

– pół selera

– pół pora

– 2 ogórki kiszone

– puszka zielonego groszku

– puszka kukurydzy

– 2 duże ugotowane ziemniaki

– 1 jabłko

– pieprz do smaku

– jogurt naturalny

– musztarda sarepska

Marchew, seler i ziemniaczki gotujemy do miękkości. Wystudzone kroimy w niedużą kostkę. Pora kroimy w cienkie paseczki. Jabłko oraz ogórki obieramy ze skórki i kroimy w równie drobną kostkę. Dodajemy kukurydzę i groszek. Jogurt mieszamy z musztardą. Duet ten będzie odgrywał rolę majonezu. Dodajemy do warzyw. Całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem.

Sałatka wielkanocna z tuńczykiem

sałatka z tuńczykiemDo tej pory sałatka z tuńczykiem nie gościła często na świątecznych stołach. Ale czasy się zmieniają i nasze preferencje się zmieniają. Każdy, kto poszukuje odmiany w smakach, może taką sałatkę przygotować sobie na święta. Gwarantuję, że będzie pysznie.

Składniki:

– puszka kukurydzy

– 200g tuńczyka w sosie własnym

– mała cebula

– 3 ogórki konserwowe

– 4 jajka ugotowane na twardo

– 100g żółtego sera

– łyżeczka musztardy

– 2 łyżki jogurtu naturalnego

– sól, pieprz

Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Ogórki konserwowe, jajka, ser i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do tuńczyka. Całość dokładnie mieszamy. Łączymy jogurt z musztardą i duetem tym przyprawiamy naszą sałatkę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.

Sałatka z brokułami

sałatka z brokułamiOstatnia z moich propozycji to sałatka z brokułami. Mimo, że sałatki na Wielkanoc z brokułem nie są bardzo popularne to jednak u mnie w domu zajmują ważne miejsce. Jeśli lubicie zielone warzywo, a jednocześnie nie boicie się nowych smaków, koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Składniki:

– 3 ziemniaki

– 3 marchewki

– seler

– pietruszka

– soczewica z puszki (można pominąć)

– puszka zielonego groszku

– 4 ogórki kiszone

– 2 jajka ugotowane na twardo

– majonez

– sól, pieprz

Ziemniaki, seler, marchew i pietruszkę gotujemy do miękkości. Gdy lekko ostygną kroimy w kostkę. Groszek i soczewicę odsączamy z zalewamy. Dodajemy do warzyw. Ogórki kroimy w kostkę i łączymy ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec mieszamy z majonezem.