Sałatka wielkanocna to niekwestionowana królowa świątecznego stołu. To ona urozmaica świąteczne menu lub jak twierdzą niektórzy – idealne je dopełnia. Powinna znaleźć się obok takich rarytasów, jak żurek, pasztety, jajka faszerowane. Nie ma świąt bez sałatki. Koniec i kropka. Bez względu na to, jakie mamy preferencje dietetyczne – musi się pojawić. Sałatki na Wielkanoc mogą mieć wiele twarzy. Mogą być mniej lub bardziej wytrawne. Mogą mieć nawet nutę słodyczy. Kto co lubi. Najbardziej znana i chyba jednocześnie najbardziej lubiana jest sałatka jarzynowa z majonezem. W wielu domach to klasyka gatunku. Przepis na tego typu sałatkę wielkanocną jest szalenie prosty. Bazą są zawsze ziemniaki. Mile widziana jest też marchew, pietruszka i seler. Do takiej sałatki możecie dodać też ogórka kiszonego, groszek i koniecznie jajka. Bo jak Wielkanoc to jajka obowiązkowo! Bardziej nowoczesne wielkanocne sałatki zawierają rzodkiewkę, rzeżuchę lub tuńczyka. Możliwości jest całe mnóstwo. Poniżej prezentuję moje top 5 w sałatkach na Wielkanoc. Pamiętajcie – w święta kalorii nie liczymy!
Sałatka ziemniaczana
Jeśli chodzi o sałatki na Wielkanoc to wydanie ziemniaczane jest absolutną podstawą. Klasyk nad klasykami. Sałatkę robi się w bardzo prosty sposób. Tutaj nie jest potrzebna żadna filozofia czy nadprzyrodzone zdolności kulinarne. Jeśli nie lubicie eksperymentować i cenicie sobie tradycyjne przepisy, ta sałatka wielkanocna jest właśnie dla was!
Składniki:
– 1kg ugotowanych w mundurkach ziemniaków
– 2 cebule
– pęczek koperku
– 5 ogórków kiszonych
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
– seler
– 5 jajek ugotowanych na twardo
– sól, pieprz
– majonez
Ugotowane ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Marchewkę, pietruszkę i seler gotujemy do miękkości. Następnie kroimy jak nam się podoba. Ja zawsze kroję w kostkę. W kosteczkę kroimy również ogórki kiszone, a koperek drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w misce. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec mieszamy z majonezem.
Sałatki na Wielkanoc – sałatka z pieczarkami
Kolejna propozycja to sałatka warzywna z pieczarkami. Jest ona bardzo podobna do klasycznej sałatki jarzynowej z tym, że dodatkowo posiada pieczarki. Więc jak ktoś lubi grzyby, to z powodzeniem może sobie taką sałatkę przyrządzić.
Składniki:
– 5 ugotowanych w mundurkach ziemniaków
– słoiczek pieczarek marynowanych
– słoiczek ogórków konserwowych
– 3 marchewki
– 2 pietruszki
Ogórki i pieczarki odsączamy z zalewy. Ziemniaki obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Pozostałe warzywa gotujemy do miękkości i następne kroimy. Całość mieszamy z majonezem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Sałatki na Wielkanoc – sałatka bez jajek
Mimo, że święta Wielkiej Nocy to przede wszystkim potrawy jajeczne, niektóre osoby nie jedzą jajek. Z własnego wyboru lub konieczności (alergie pokarmowe). Oczywiście nie oznacza to, że takie osoby muszą rezygnować z wielkanocnych rarytasów. Specjalnie dla nich powstała sałatka wielkanocna bez jajek. Jest tak samo smaczna jak ta tradycyjna, więc nie musicie obawiać się o doznania smakowe.
Składniki:
– 4 marchewki
– pół selera
– pół pora
– 2 ogórki kiszone
– puszka zielonego groszku
– puszka kukurydzy
– 2 duże ugotowane ziemniaki
– 1 jabłko
– pieprz do smaku
– jogurt naturalny
– musztarda sarepska
Marchew, seler i ziemniaczki gotujemy do miękkości. Wystudzone kroimy w niedużą kostkę. Pora kroimy w cienkie paseczki. Jabłko oraz ogórki obieramy ze skórki i kroimy w równie drobną kostkę. Dodajemy kukurydzę i groszek. Jogurt mieszamy z musztardą. Duet ten będzie odgrywał rolę majonezu. Dodajemy do warzyw. Całość dokładnie mieszamy. Przyprawiamy do smaku pieprzem.
Sałatka wielkanocna z tuńczykiem
Do tej pory sałatka z tuńczykiem nie gościła często na świątecznych stołach. Ale czasy się zmieniają i nasze preferencje się zmieniają. Każdy, kto poszukuje odmiany w smakach, może taką sałatkę przygotować sobie na święta. Gwarantuję, że będzie pysznie.
Składniki:
– puszka kukurydzy
– 200g tuńczyka w sosie własnym
– mała cebula
– 3 ogórki konserwowe
– 4 jajka ugotowane na twardo
– 100g żółtego sera
– łyżeczka musztardy
– 2 łyżki jogurtu naturalnego
– sól, pieprz
Tuńczyka i kukurydzę odsączamy z zalewy i wrzucamy do miski. Ogórki konserwowe, jajka, ser i cebulę kroimy w kostkę i dodajemy do tuńczyka. Całość dokładnie mieszamy. Łączymy jogurt z musztardą i duetem tym przyprawiamy naszą sałatkę. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem.
Sałatka z brokułami
Ostatnia z moich propozycji to sałatka z brokułami. Mimo, że sałatki na Wielkanoc z brokułem nie są bardzo popularne to jednak u mnie w domu zajmują ważne miejsce. Jeśli lubicie zielone warzywo, a jednocześnie nie boicie się nowych smaków, koniecznie wypróbujcie ten przepis.
Składniki:
– 3 ziemniaki
– 3 marchewki
– seler
– pietruszka
– soczewica z puszki (można pominąć)
– puszka zielonego groszku
– 4 ogórki kiszone
– 2 jajka ugotowane na twardo
– majonez
– sól, pieprz
Ziemniaki, seler, marchew i pietruszkę gotujemy do miękkości. Gdy lekko ostygną kroimy w kostkę. Groszek i soczewicę odsączamy z zalewamy. Dodajemy do warzyw. Ogórki kroimy w kostkę i łączymy ze wszystkimi składnikami. Doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec mieszamy z majonezem.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.