Każda z nas ma chwile, kiedy kompletnie nie wie, co przygotować na obiad. Zupełna pustka w głowie. Zero pomysłów. A przecież rodzinę i siebie trzeba nakarmić. Najlepiej zdrowo. Nie wiem, jak Was, ale mnie zawsze ratują przepisy na kurczaka. W sieci można znaleźć ich setki – od kurczaka tradycyjnego, po tego na słodko, czy ostro. Przepisy na kurczaka cieszą się ogromną popularnością i nie ma co się dziwić. Kurczak to mięso nie tylko wszechstronne i łatwe w obróbce, ale także mało kaloryczne i będące świetnym źródłem białka. Przepisy z kurczakiem w roli głównej mają jeszcze jedną zaletę. Większość z nich jest prosta lub bardzo prosta w realizacji. Nie oznacza to jednocześnie tego, że te dania są mało wyrafinowane, czy nudne. Co to, to nie! Kurczak naprawdę potrafi zaskoczyć. Czasami aż można się zdziwić.

Kurczak z kaszą jaglaną – prosto i smacznie

Przepisy z kurczaka mogą mieć wiele wcieleń. Dziś mam Wam do zaoferowania jeden z moich ulubionych. Jestem pewna, że fanki zdrowego odżywiania również będą miały powody do radości. Co powiecie na kurczaka w towarzystwie szpinaku i kaszy jaglanej? Taka potrawa stanowi połączenie tego, czego większość z nas oczekuje od jedzenia. Jest zdrowo, pożywnie i smacznie. Pamiętajcie tylko, żeby wybrać dobrej jakości kurczaka – najlepiej z chowu ekologicznego.

kurczak ze szpinakiemPotrzebne składniki:

– filet z kurczaka

– opakowanie szpinaku mrożonego (trzeba będzie rozmrozić)

– ½ szklanki kaszy jaglanej

– 1,5 szklanki wody

– 3 ząbki czosnku

– suszone pomidory (najlepiej ekologiczne)

– olej rzepakowy

Przygotowanie – krok po kroku:

W rondelku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy kaszę. Gotujemy do momentu, aż kasza wchłonie wodę – zazwyczaj jest to 15-20 minut.

Kurczaka myjemy i osuszamy. Następnie kroimy w kwadraty i solimy. Możemy też doprowadzić czosnkiem granulowanym i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego kurczaka. Smażymy kilka minut, aż mięso ładnie nam się zarumieni. Następnie na patelnię wrzucamy rozmrożony i odciśnięty z nadmiaru wody szpinak. Całość chwilę podsmażamy. Dodajemy wyciśnięty przez praskę czosnek i suszone pomidory. Jeszcze chwilę podsmażamy. Jeśli trzeba, dodajemy sól. Na sam koniec, wszystko mieszamy z ugotowaną kaszą i wykładamy na talerze. Smacznego!!!

A jeśli już na dobre zasmakujecie w kurczaku, inne fajne i pyszne przepisy na kurczaka znajdziecie tutaj: https://zagrodowy.pl/przepisy/