Szukasz dobrego pieca gastronomicznego? Dostępne w sprzedaży modele są w stanie spełnić oczekiwania najbardziej wymagających restauratorów. Jak wybrać najlepszy piec do lokalu? Gdzie go kupić?
Rodzaje pieców do gastronomii
W gastronomii wykorzystuje się różne rodzaje pieców, które służą do przyrządzania posiłków. Można podzielić je na różne kategorie pod kątem sposobu ich pracy oraz zasilania.
Obecnie najczęściej wykorzystywane są piece gastronomiczne konwekcyjno-parowe. To rodzaj urządzeń elektrycznych, które wykorzystują wysoką temperaturę oraz parę. Dodatkowo wprawiają znajdujące się wewnątrz komory pieca powietrze w ruch dla jeszcze lepszych efektów. Mogą oferować również szeroką gamę różnych funkcji, na przykład jak piece Rational cieszące się dużym powodzeniem wśród kupujących.
Dostępne są także piece gazowe, które również mają szerokie zastosowanie, między innymi są one używane w pizzeriach.
Jakie funkcje oferują nowoczesne piece gastronomiczne?
Piece gastronomiczne używane obecnie w restauracjach, firmach cateringowych, stołówkach oraz w innych lokalach, oferują swoim użytkownikom szereg specjalnych funkcji, aby dzięki nim przygotowywanie potraw było jeszcze łatwiejsze.
Na szczególną uwagę zasługują w tym przypadku elektryczne piece konwekcyjno-parowe, które wyposażone są w gotowe programy, a także pozwalają na samodzielny wybór konkretnych parametrów pracy urządzenia.
Piece konwekcyjno-parowe oferują między innymi funkcje:
-
Odwilżania,
-
Nawilżania,
-
Pieczenia,
-
Podgrzewania,
-
Wędzenia,
-
Gotowania na parze,
-
Gotowania niskotemperaturowego,
-
Gotowania Sous Vide.
W zależności od wybranego modelu może on też oferować dodatkowe funkcje, na przykład może być wyposażony w technologie ułatwiające jego czyszczenie, poprawiające bezpieczeństwo użytkowania.
Ile kosztują piece gastronomiczne?
Ceny związane z zakupem pieców gastronomicznych są zróżnicowane. Na koszt wpływają głównie rodzaj i wielkość pieca. Wobec tego urządzenia o dużych wymiarach, z szeroką gamą funkcji, będą wymagały większych nakładów finansowych.
Zazwyczaj kosz zakupu pieca konwekcyjno-parowego wynosi od około 15 tysięcy złotych do około 40 tysięcy złotych. Z ofertami najłatwiej zapoznać się na stronach internetowych sklepów gastronomicznych, gdzie można sprawdzić dostępne warianty urządzeń i ich koszty zakupu.
Gdzie kupić dobry piec do lokalu gastronomicznego?
Najlepiej skorzystać ze sprawdzonych oferta sklepów gastronomicznych, które mogą zaoferować nie tylko sam sprzęt, ale także dodatkowe usługi, między innymi planowanie kuchni, montaż oraz kompleksowy serwis urządzeń.
—
HYBRYDA ALEKSANDRA GÓRALCZYK
https://hybryda-gastro.pl
TEL: 32 418-72-55
E-MAIL: biuro@hybryda-gastro.pl
NIP: 6312312497, REGON: 241677598
ul. Stanisława Kunickiego 14, 44-100 Gliwice
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.