Od jakiegoś już czasu panuje swoisty boom na zdrową żywność i zdrowe odżywianie się. Muszę przyznać, że tego typu mody bardzo lubię i chętnie im ulegam. Hitem ostatniego sezonu stał się młody jęczmień. Znacie? Używacie? Ja na początku podchodziłam do niego z dużą dozą nieśmiałości, ale teraz kumplujemy się dość intensywnie. Po młody jęczmień chętnie sięgają hollywoodzkie gwiazdy, jak również nowojorskie, paryskie i londyńskie artystki. W czym tkwi fenomen tegoż wynalazku?
Witaminowa bomba
Młody jęczmień w postaci przetworzonej, a więc takiej, którą możemy nabyć w każdym sklepie ze zdrową żywnością nie jest zwykłym suplementem diety. To coś o wiele więcej. Już jedna szklanka napoju przygotowanego z młodego jęczmienia, zapatruje nas w tyle witamin, enzymów i minerałów, ile zawiera chociażby cała (!) główka brokułów. Licznie przeprowadzone badania wykazały, że młody jęczmień zawiera aż 37 razy więcej wapnia i ponad dwa razy więcej magnezu niż zwykła pszenica. Co więcej, ma także 25 razy więcej potasu i pięć razy więcej żelaza, niż pszenica. W swoim składzie młody jęczmień posiada także niezwykle cenny zwłaszcza dla kobiet kwas foliowy, beta-karoten oraz całą paletę witamin, z witaminą C, E, B1 i B2 na czele. Zawarte w nim żelazo skutecznie zapobiega anemii, a wapń wzmacnia kości. Magnez z kolei zapobiega skurczom mięśni i łagodzi skutki stresów. I to nie wszystko. Młody jęczmień w swoim składzie skrywa także mangan, który zwiększa odporność organizmu oraz krzem, który odpowiedzialny jest za świetną kondycję włosów i paznokci. Poza tym, w młodym jęczmieniu znajduje się błonnik pokarmowy, który już dawno temu został okrzyknięty największym sprzymierzeńcem smukłych kształtów, gdyż zmniejsza apetyt i oczyszcza przewód pokarmowy z toksycznych substancji zalegających w jelicie grubym.
Co z tym chlorofilem?
Tym, co odróżnia młody jęczmień od innych tego typu specyfików jest chlorofil. Naukowcy zajmujący się tematyką zdrowego żywienia ustalili, że chlorofil pobudza pracę serca, pozytywnie wpływa na pracę układu naczyniowego, a także pracę jelit, macicy i płuc. Poza tym, zawarty w młodym jęczmieniu chlorofil to poważna broń w walce z wieloma choroba. Skutecznie zwalcza bakterie beztlenowe z ust, działa przeciwzapalnie, leczy dziąsła, zwalcza ból gardła oraz pomaga wyleczyć opryszczkę. Warto w tym miejscu dodać, że regularne picie napoju z młodego jęczmienia sprawi, że skóra stanie się bardziej gładka i pozbawiona niedoskonałości, a wszelkie rany i skaleczenia będą goić się szybciej.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.