Dietetycy zgodnym głosem mówią, że kurczak to jedno z najzdrowszych, a przede wszystkich najchudszych mięs. Jest lekkostrawny i małokaloryczny. Możemy się nim zajadać do woli, bez żadnych wyrzutów sumienia. Szczególnie kurczak ekologiczny zalecany jest w różnych dietach… i to nie tylko tych redukujących wagę ciała. Potrawy z kurczakiem to doskonała propozycja dla osób z wrażliwym żołądkiem i rozmaitymi schorzeniami układu pokarmowego.
Zdrowy drób charakteryzuje się dużą zawartością pełnowartościowego białka. Obfituje także w wiele cennych składników odżywczych, w tym w witaminy i składniki mineralne. Właściwości zdrowotne kurczaka związane są głównie z niską zawartością tłuszczu, którego nadmierne spożycie jest jednym z czynników odpowiedzialnych za rozwój groźnych chorób układu krążenia. Potrawy z kurczakiem spożywane regularnie są ważnym elementem profilaktyki tego typu chorób.
Jakość ma znaczenie
Dietetyczny kurczak to doskonała propozycja na smaczny i lekkostrawny posiłek. Ale uwaga! Nie każdy kurczak, jaki dostępny jest w sklepie zasługuje na miano zdrowego. Niestety, bardzo często oferowane przez różne sklepy kurczaki zamiast witamin, naszpikowane są antybiotykami i sztucznymi ulepszaczami. Warto więc przyjrzeć się takiemu kurczaczkowi z bliska, zanim wyląduje w naszej torbie i zanim zabierzemy go do domu.
Wybierając kurczaka warto sięgać po tego z zaufanych źródeł. Zdrowy drób to drób bez GMO. Zdrowy kurczak to kurczak karmiony wyłącznie paszą roślinną. Dla mnie, dla dietetyków i osób dbających o zdrowy sposób odżywiania ideałem jest kurczak ekologiczny Zagrodowy. W czym tkwi sekret jego doskonałości? Zagrodowy wyróżnia się przede wszystkim dłuższym chowem w ekologicznych warunkach. Pasza roślinna, którą się go karmi, obfituje w surowce mineralne i witaminy. Specjalny sposób karmienia sprawia, że Zagrodowy jest zdrowszy, mniej otłuszczony i regularniej umięśniony niż zwykły kurczak, a jego skórka jest cieńsza.
Gwarantuję, że kurczak ekologiczny (sprawdź) upieczony na rodzinny obiad, będzie rozpływał się w ustach. Z takiego kurczaka rosół będzie smakował inaczej niż dotychczas.
Jak przyrządzić kurczaka idealnego
Niby o smakach nie powinno się dyskutować, bo każdy z nas lubi coś innego, ale… Na dobrego kurczaka jest tylko jeden sposób. Fakt, że kurczak jest mięsem szalenie wszechstronnym i można podać go na wiele sposobów, jednakże w jednej (dość prostej) wersji smakuje naprawdę wybornie. Każdy kucharz i każdy fan gotowania wie, że kurczakowi nie trzeba wiele do szczęścia, by był aromatyczny i smaczny. Wystarczy mieszanka ulubionych ziół i gotowe.
Najpopularniejsze jest pieczenie kurczaka w folii aluminiowej. Aby nadać pieczonym filetom z kurczaka ciekawego smaku, przed pieczeniem warto natrzeć je ziołami. Drób świetnie komponuje z rozmarynem, majerankiem, tymiankiem, kminkiem, papryką, pieprzem i cebulą. Jeśli lubicie czosnek, możecie także go dodać. Jeśli nie macie czasu na eksperymentowanie z ziołami, sięgnijcie po mieszankę ziół prowansalskich. Dzięki niej potrawy z kurczakiem będą cudownie aromatyczne i nieziemsko smaczne.
Mimo, że kurczak ekologiczny jest mięsem zdrowym i niezanieczyszczonym, warto go umyć przed zabiegiem nacierania. Po „kąpieli” delikatnie osuszamy kurczaka, a dopiero potem namiętnie nacieramy go ulubionymi ziołami. Na koniec, mięso zawijamy w folię niczym cukierek i wkładamy do nagrzanego do 180-200 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy około 30 minut i gotowe!
Kurczak ekologiczny świetnie komponuje się ze świeżymi warzywami. Możecie podać go z sałatką z ogórków lub pomidora. Możecie zaserwować z gotowaną marchewką lub fasolką szparagową. Smacznego 🙂
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.