Są takie dni, kiedy chodzi za mną coś dobrego i póki tego nie zjem, to nie spocznę 😉 Ostatnio tak miałam z makaronem i brokułami. Nie jadam makaronów zbyt często, ale jak najdzie mnie na nie ochota, to nie ma zmiłuj. Biorąc pod uwagę fakt, że nie lubię kupnych sosów, za każdym razem wymyślam coś swojego. Bardzo lubię połączenia warzyw z serami. Chyba mogłabym takowe jeść codziennie. Z makaronami smakują wybornie! Ostatnio na bazarku dostałam świeży brokuł, dlatego też postanowiłam go wykorzystać. Wiem, że brokuły świetnie współgrają z serami, tak więc pomysł na smaczne co nie co, sam się narzucił.

Danie: makaron z brokułami i serem Maasdamer (przepis znajdziecie poniżej) to doskonała propozycja na obiad lub wczesną kolację. Zastosowany w przepisie ser Maasdamer jest tutaj tzw. „wisienką na torcie”. Jego przyjemnie słodki, orzechowy smak świetnie dopełnia całość, dlatego nie możecie go pominąć. Jeśli lubicie, do dania możecie dodać także kurczaka. Delikatne mięso cudownie współgra zarówno z brokułami, jak i serem.

maasdamer z makaronemSkładniki:

– makaron typu penne (najlepiej razowy)

– świeży brokuł (dosłownie kilka różyczek)

– 3 ząbki czosnku

– ½ cebuli

– 3 łyżki śmietany

– ser maasdamer (np. Mlekoma)

– sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Uważajcie, aby nie rozgotował się zbyt bardzo. W wydaniu lekko twardym smakuje bowiem najlepiej i co najważniejsze – jest też mniej tuczący. Brokuł dokładnie myjemy i dzielimy na nieduże różyczki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, a następnie podsmażamy na oleju. Brokuł przez krótką chwilę gotujemy w lekko osolonej wodzie. Chodzi o to, aby warzywo zmiękło, ale nie rozgotowało się. Do ugotowanego brokułu dodajemy śmietankę, sól, pieprz i odrobinę oregano. Na koniec dodajemy pokrojony w paseczki ser maasdamer. Całość mieszamy i łączymy z ugotowanym makaronem. Smacznego!!!