Garnki należą do absolutnie niezbędnego wyposażenia kuchni, bez nich trudno wyobrazić sobie gotowanie. Kupić duży garnek czy mały? Ze stali szlachetnej czy żeliwa? Nie jest bez znaczenia jakiego rodzaju garnków używamy, dlatego warto wiedzieć na co zwracać uwagę.
Obecnie na rynku dostępne są garnki w różnych kształtach, wielkościach, wykonane z różnych tworzyw. Może wydawać się, że wybór naczynia do gotowania to wyłącznie kwestia estetyki lub ceny, ale to nieprawda. Od tego jaki garnek wybierzemy zależy jakość i smak przyrządzanych potraw praz wygoda i szybkość gotowania. Oto najważniejsze cechy, które powinny mieć dla nas szczególne znaczenie podczas kupowania naczyń do gotowania.
Materiał z jakiego garnek został wykonany to jedna z pierwszych, cech, która powinna zwrócić naszą uwagę. Do wyboru mamy garnki:
- stal nierdzewna
- stal węglowa emaliowana
- stop aluminium
- żeliwo
- miedź
- ceramika
- szkło
Zdecydowanie najpopularniejsze są garnki ze stali, choć i te różnią się między sobą. Ich największą zaletą jest bezpieczeństwo dla zdrowia, wygoda gotowania, stosunkowo niska cena. Na ogół tańsze są garnki aluminiowe, ale trzeba uważać, aby nie używać garnków z aluminium z uszkodzoną powłoką, gdyż mogą być szkodliwe dla zdrowia. Z kolei szczególną zaletą naczyń żeliwnych jest długie utrzymywanie ciepła i możliwość wstawiania do piekarnika.
Przy wyborze garnków warto także pamiętać o ich podziale ze względu na przeznaczenie. Wśród nich można wyróżnić garnki do:
- gotowania
- gotowania na parze
- smażenia
- duszenia i pieczenia
- mleka
- szparagów
- gotowania i wekowania słoików
- rzymskie
- elektryczne
Na co jeszcze zwracać uwagę?
Dno garnka
Powinno być grube i solidne. Wielowarstwowy spód garnka gwarantuje dobre przewodzenie i równomierne rozprowadzanie ciepła oraz zapobiega przypalaniu potraw.
Pokrywki
Mogą być stalowe i szklane. Najlepiej gdy mają wygodne uchwyty, wykonane ze sztucznych materiałów, które się nie nagrzewają. Mogą być wyposażone w dodatkowe elementy ułatwiające gotowania, np. termometr do pomiaru temperatury wewnątrz garnka.
Możliwość gotowania na płytach indukcyjnych
Na kuchenkach indukcyjnych można gotować wyłącznie w garnkach z odpowiednich materiałów, których dni przyciąga magnes. Takie naczynia są oznaczone specjalnymi znaczkami ze zwojem.
Pamiętajmy, że garnek to inwestycja na lata, dlatego wybór naczyń do gotowania powinien być dobrze przemyślaną decyzją. Wybór jest dziś tak duży, że każdy klient może znaleźć opcję dopasowaną do swoich potrzeb i możliwości finansowych.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.