Daktyle moja miłość! A twoja? Świat oszalał na punkcie tej słodkiej przekąski. Nic dziwnego, gdyż słodycz ta należy chyba do najzdrowszych na świecie. Dodaje energii, poprawia nastrój, a nawet odchudza. Świetnie smakuje solo oraz jako część większej całości. Idealnie nadaje się do koktajli, lodów, ciast i ciasteczek. Z daktyli można przygotować pyszne batony, które będą doskonałą alternatywą dla tych kupnych. Jednym słowem – palce lizać!

Daktyle – zdrowa słodkość

Owoce daktylowca to słodkość, po którą można sięgać bez wyrzutów sumienia. Potrafią zaspokoić wilczy głód i każdą ochotę na słodkie co nie co. Są kopalnią energii, zapobiegają zaparciom i… obniżają ciśnienie tętnicze. Dodatkowo, łagodzą objawy menopauzy i zapobiegają miażdżycy. W niektórych krajach uznawane są za silny afrodyzjak. Nie zaszkodzi spróbować 😉

daktyle świetnie smakują z masłem orzechowym

Daktyle to owoce, których właściwości odżywcze są szczególnie cenione przez sportowców, zwłaszcza biegaczy. Dzięki temu, że są skarbnicą cukrów prostych, dodają siły i energii podczas intensywnego wysiłku fizycznego. Ponadto, doskonale uzupełniają niedobór glikogenu oraz potasu w organizmie. Z uwagi na bogactwo cukrów prostych, daktyle są idealne dla osób mających problemy trawienne, ponieważ są łatwo przyswajane przez organizm. Znajdujący się w nich potas przyczynia się także do utrzymania zdrowia układu nerwowego i do zrównoważonego metabolizmu. I to nie wszystko. Daktyle wyróżniają się dużą ilością antyoksydantów, które spowalniają procesy starzenia się organizmu.

Prawdziwa skarbnica witamin i minerałów

Daktyle to owoce, które kryją w sobie całą paletę składników odżywczych. Wystarczy wspomnieć tu witaminę A i C oraz witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a także koncentrację i właściwą pracę mózgu. Owoce daktylowca są także doskonałym źródłem fosforu, żelaza, potasu, magnezu, chromu i… błonnika, który reguluje pracę przemiany materii, zapobiega zaparciom i dba o sytość przez dłuższy czas.