Słodycze nie są ani zdrowe, ani przyjazne dla naszej sylwetki. To fakt. W dużej mierze dotyczy to jednak słodyczy przetworzonych, a więc kupnych ciast, ciasteczek, batonów, wafelków, lodów, itd. Całe szczęście istnieją jeszcze zdrowsze zamienniki klasycznych słodkości. Oczywiście nie powinniśmy zajadać się nimi bez ograniczeń, ale raz na jakiś czas nie zaszkodzą a przy okazji dostarczą przyjemności. Jednym z moich ulubionych zamienników są batoniki FLAPJACK. Dosłownie mam obsesję na ich punkcie. Do niedawna jeszcze nie wiedziałam, że w prosty sposób można je przygotować w zaciszu własnej kuchni. Przepis wypróbowałam i spieszę z nim do was. Jestem pewna, że przypadnie wam do gustu! 😉

Batoniki FLAPJACK – czysta natura

Batoniki FLAPJACK mogą niektórym przypominać domowe ciasteczka owsiane. I słusznie, bo są w nich i płatki owsiane, i banany, i masło orzechowe. Dla mnie są jednak o poziom wyżej. Smakują obłędnie – tak bardzo, że trudno się od nich oderwać. Samo ich zrobienie jest banalnie proste. Składniki też nie są wyszukane, więc bez problemu dostaniecie je w każdym sklepie. Z resztą ja nie lubię i nie realizuję przepisów, które wymagają użycia dziwnych surowców. Moja zasada brzmi: ma być prosto, a nawet i prościej. I tego się trzymam. Batoniki FLAPJACK genialnie sprawdzą się na drugie śniadanie (można zapakować je do pudełka z lunchem) oraz na deser. Dla zapracowanych i zabieganych będą też idealną opcją na śniadanie, gdyż są bardzo pożywne i sycą na długi czas.

batoniki flapjack przepis

Batoniki FLAPJACK – przepis

Składniki:

– 360g płatków owsianych (klasyczne lub bezglutenowe)

– 6 łyżek dobrego masła orzechowego

– 6 łyżek syropu klonowego

– 2 dojrzałe banany

– 4 łyżki oleju kokosowego

Sposób wykonania:

Do miski wsypujemy płatki owsiane. Banany rozgniatamy widelcem i umieszczamy w rondelku. Dodajemy masło orzechowe, syrop i olej. Całość podgrzewamy do całkowitego rozpuszczenia się składników. Gotową masę wlewamy do miski z płatkami. Blachę do pieczenia (u mnie kwadratowa) natłuszczamy olejem, a następnie przekładamy na nią masę na batony. Dociskamy tak, aby wszystko ładnie przywarło. Pieczemy przez około 20 minut w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Batoniki kroimy na części dopiero po wystudzeniu. Smacznego!!!