Były już jagody goji , teraz przyszedł czas na jagody acai. Nie da się ukryć, że obecnie mają one swoje „5 minut”. Coraz więcej osób chce je mieć i spożywać w jak największych ilościach. Z acai warto się zaprzyjaźnić na dłużej. Jagody te nie tylko wspomogą nas w zimowe dni, ale także zadbają o naszą młodość i smukłą linię. Mimo, że z wyglądu są bardzo podobne do winogron, to jednak różnią się od nich diametralnie jeśli chodzi o właściwości. Również w smaku są niepowtarzalne, bo przypominają mix jagód i czekolady. Pychota!
Cenne źródło witamin
Jagody acai zawierają duże ilości witamin i składników mineralnych oraz ogromne bogactwo przeciwutleniaczy, które mogą opóźnić proces starzenia i zahamować rozwój komórek nowotworowych. Zawierają również więcej antyoksydantów niż czerwone winogrona, które powszechnie uchodzą za najlepsze źródło antyutleniaczy. Te małe i niepozorne jagody są świetnym źródłem witaminy C, E oraz witamin z grupy B. Są także cennym źródłem wapnia, potasu, miedzi oraz cynku. Ponadto dostarczają 29 kwasów tłuszczowych.
W trosce o zdrowie i urodę
Jagody acai to najlepsza naturalna kuracja przeciwstarzeniowa, na którą bez problemu może sobie pozwolić każda z nas. Poza tym, acai wpływają na odporność, pracę układu krążenia i układu pokarmowego. Są doskonałym elementem naturalnego oczyszczania i regeneracji organizmu. Zapewnią spokojny sen w nocy i mnóstwo sił witalnych w ciągu dnia. Nie bez kozery jagody te są składnikiem środków wspomagających odchudzanie. Ich unikatowy skład przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej i podnosi tempo metabolizmu. Razem z odpowiednią dietą, to skuteczna armia przeciw nadprogramowym kilogramom. Warto w tym miejscu wspomnieć, że jagody acai zapewniają uczucie sytości na bardzo długi czas i tym samym chronią przed napadami wilczego głodu i podjadaniem. Ale uwaga! Acai podobnie jak inne owoce też mają trochę kalorii, dlatego warto jeść je z umiarem.
Dla zdrowego serca
Owoce acai są bogate w kwasy tłuszczowe oraz kwas linolowy. Związki te pomagają obniżyć poziom „złego” cholesterolu i podnieść stężenie „dobrego” w organizmie. W związku z tym są pomocne w profilaktyce miażdżycy naczyń i innych chorób układu krwionośnego. Przyswajanie „złych” tłuszczów hamuje także zawarty w owocach acai błonnik.
Inne właściwości acai
Jagody acai poza wyżej wspomnianymi właściwościami, są także pomocne w profilaktyce przeciwcukrzycowej. Dzięki temu, że posiadają niski poziom wskaźnika glikemicznego są idealne dla diabetyków. Poza tym są skuteczne w profilaktyce antynowotworowej. Licznie przeprowadzone badania wykazały, że regularne spożywanie acai obniża ryzyko wystąpienia raka piersi, a także raka skóry i raka płuc.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.