Produkcja wina zaczęła się tam w pierwszej połowie XII wieku, jeszcze przed założeniem Królestwa Portugalii. Obecnie w tym miejscu wytwarza się 600.000 hektolitrów wina rocznie, które jest dystrybuowane w różne zakątki świata. Jeden region, kilkanaście szczepów winogron i mnogość malowniczych widoków, do których tęsknią ci, którzy choć raz odwiedzili Tejo. Poznaj to wyjątkowe miejsce, w którym trudno się odkochać!

Malowniczy region winem płynący

Tejo (wym. ˈtɛʒu) jest niepowtarzalnym miejscem na winnej mapie Europy. Potwierdzą to z pewnością ci, którzy mieli przyjemność odwiedzić ten urokliwy zakątek leżący na wschód od Lizbony. Region ten, mieszczący się w sercu gorącej Portugalii słynie z wielu historycznych skarbów, interesujących tradycji, a przede wszystkim wyjątkowego dziedzictwa kulturowego. Jednak poza średniowiecznymi wioskami na szczytach gór, gajami oliwnymi czy Zamkami Templariuszy, powinniśmy go zdecydowanie kojarzyć z wybornym winem.

Wybierając się nad najdłuższą rzekę na Półwyspie Iberyjskim – Tag (port. Tejo) – której zawdzięczamy nazwę regionu, nasz wzrok przyciągną przepiękne winnice od pokoleń zdobiące te zielone tereny. Krajobraz ukształtowany przez Tag jest idealnym miejscem pod uprawy, co Portugalczycy z powodzeniem wykorzystują już od wieków. Wykształciły się tam w sposób naturalny trzy strefy produkcji wina: Bairro, Charneca i Campo, a każda z nich charakteryzuje się nieco innymi warunkami. Tejo można podzielić także na sześć subregionów. W północnej, wyżynnej części spotkamy pofałdowane wzgórza i gliniaste gleby. Południowe obszary wyróżniają zaś wyższe temperatury i bardziej piaszczysta ziemia. Wzdłuż rzeki panuje klimat zbliżony do morskiego, gdzie znacznie łatwiej o obfite plony.

Sam region należy do najstarszych w Portugalii, a uprawa winorośli sięga tam 1170 roku. Historię tę można z łatwością dostrzec w architekturze wskazującej na tradycyjną uprawę winogron, która wzbudza dziś zachwyt turystów odwiedzających okoliczne winnice.

Wina z regionu Tejo produkowane są przez ludzi, którzy z pokolenia na pokolenie przekazują sobie tajniki sztuki winiarskiej, a jednocześnie pozostają otwarci na nowoczesne techniki uprawy winorośli i produkcji wina. To pozwala im stale dążyć do perfekcji i mieć pewność, że tworzą trunki najwyższej jakości. Wina z Tejo przypadną do gustu wszystkim, którzy chcą poznać lokalne, portugalskie odmiany winogron. Mamy tu np. Tourigę Nacional, Castelão i Trincadeirę – to ze szczepów czerwonych. Natomiast z białych: Fernão Pires, Arinto czy Alvarinho. Oczywiście, uprawiamy ich dużo, dużo więcej. To zupełnie naturalne, że z biegiem czasu nasi winiarze stali się mistrzami w produkcji win monoszczepowych i kupaży z odmian lokalnych, a także w łączeniu szczepów portugalskich z winogronami międzynarodowymi. – mówi Miguel Cordeiro – przedstawiciel winiarni Adega Cooperativa do Cartaxo – producenta Ponte Portugal.

Trudno uwierzyć, że aż połowa światowej produkcji korków do wina pochodzi z Portugalii. Z nich słynie również nasz winny region Tejo. Korkowe lasy zajmujące tam ponad 125 tysięcy hektarów powierzchni i hodowle bydła rasy Mertolengo i koni luzytańskich – tak poza winnicami można podsumować harmonizujący, hipnotyzujący, a nawet uzależniający krajobraz, do którego każdego roku zjeżdżają rzesze fanów wina z różnych stron świata. Wizytom sprzyja umiarkowany klimat, a temperatury w lutym dochodzą nawet do 20 stopni.

Szczepy z Tejo i winne baseny

Ze względu na różnorodność ziem w Tejo, znajdziemy tam aż kilkanaście szczepów winogron. Wśród rodzimych czerwonych odmian, charakteryzujących się pełnym, bogatym smakiem, są: Tinta Roriz, Touriga Nacional, Trincadeira, Castelão, a także Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon i Alicante Bouschet. Przyjrzyjmy się jednemu z nich.

Tinta Roriz, znany w Hiszpanii pod nazwą Tempranillo, wyróżnia charakterystyczna krzepkość smaku. Winogrona z tego szczepu znajdziemy głównie na gliniastych i piaszczystych obszarach. Co ciekawe, nie zawsze wina powstają tylko na bazie jednego szczepu. Często łączy się kilka z nich. Jednym z przykładów takich win jest półwytrawne Ponte Portugal w pięknej, rubinowej barwie.

Poza czerwonymi, w Tejo spotkamy również szereg białych szczepów takich jak: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Fernão Pires, Arinto, Verdelho czy Alvarinho. Jednym z flagowych białych win tego regionu jest białe Ponte Portugal będące połączeniem szczepów Fernão Pires i Arinto. Półwytrawne wino o słomkowej barwie zdaniem sommelierów wyróżnia kwiatowo-tropikalny aromat i przyjemny finisz.

W Tejo, jednej z europejskich kolebek win, produkuje się rocznie aż 600.000 hektolitrów czyli 60.000.000 litrów wina. Tą imponującą ilością moglibyśmy wypełnić aż 20 basenów olimpijskich!

Z winem w regionie Tejo łączy się także niezwykle interesująca tradycja nazywana „tańcem w winie”. Jak łatwo się domyślić, polega ona na ugniataniu winogron stopami. To wbrew pozorom ciężka praca, więc muzyka i dobry humor przy tym zajęciu są wskazane. Zwyczaj ten przy produkcji wybranych win jest praktykowany do dziś, a sama technika, choć u nas może budzić pewne wątpliwości, okazuje się być lepszą niż mechaniczne ugniatanie winogron. Stopy nie miażdżą pestek, w których jest gorycz. Takie wyciskanie soku z winogron jest więc idealną metodą, choć produkcja win na większą skalę z pewnością nie jest możliwa w ten sposób.