Sód w diecie to w ostatnim czasie dość kontrowersyjny temat. W dobie, kiedy wszyscy chcą być „healthy i fit”, spożywanie sodu jest czymś, co znalazło się na cenzurowanym. Jednocześnie niektórzy przypominają, że sód w diecie jest potrzebny, gdyż to właśnie on jest pierwiastkiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jak to więc jest z tym sodem? Jeść, czy nie jeść?

Dlaczego potrzebujemy sodu?

Sód to jeden z głównych elektrolitów płynów zewnątrzkomórkowych. Reguluje zawartość wody w organizmie i równowagę kwasowo-zasadową. Bierze udział w procesach wchłaniania oraz odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśniowego. Dzięki niemu, a także innym elektrolitom, serce może sprawnie pracować, a ciśnienie krwi jest na odpowiednim poziomie. Sód uczestniczy też w aktywnym wchłanianiu wielu składników odżywczych, np. aminokwasów i glukozy. Jak przekonują specjaliści z Instytutu Żywności i Żywienia, nie została jednoznacznie określona ilość sodu niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Indywidualne zapotrzebowanie na ten składnik zależy m.in. od wieku i aktywności fizycznej. Ilość spożywanego sodu powinna być proporcjonalna do ilości jego utraty z potem, moczem i kałem.

Sód niedobór

Niedobór sodu w organizmie jest profesjonalnie określany jako hiponatremia i przyczynia się do rozcieńczenia krwi, a w pośredni sposób także do odwodnienia organizmu. To z kolei wywołuje szereg nieprzyjemnych objawów, takich jak bóle głowy i obniżenie ciśnienia krwi, suchość skóry i błon śluzowych, a także zaburzenia koncentracji, senność, utrata apetytu czy drganie mięśni. Warto w tym miejscu dodać, że niedobór sodu zdarza się rzadko. Najczęściej dotyczy ludzi cierpiących na przewlekłe biegunki i wymioty lub borykających się z problemem nadmiernego pocenia . Jeśli żaden z wymienionych czynników nie pojawia się u nas często, nie mamy się czym martwić.

Sód, a sól

Jeśli sód jest tak ważnym dla nas pierwiastkiem, dlaczego mamy ograniczyć spożycie soli? Otóż, sód i sól mają ze sobą niewiele wspólnego, poza tym, że w soli sód jest obecny. Jednakże ograniczając spożycie soli, a nawet całkowicie odstawiając sól, w żaden sposób nie pozbywamy się sodu! Pierwiastek ten jest bowiem obecny w wielu innych, o wiele zdrowszych od soli produktach, m.in. kiszonej kapuście i ogórkach, zielonych oliwkach, chlebie żytnim i serze. Tak więc sód w diecie jest wartościowy, pod warunkiem, że nie będziemy z nim przesadzać i będziemy go dostarczać wyłącznie ze zdrowym pożywieniem, a nie słonymi przekąskami.

niedobór sodu

Co do soli, to prawdą jest, że nadmierne jej spożywanie może mieć bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie. Przede wszystkim zwiększa wydalenia wapnia z moczem, co pociąga za sobą ryzyko wystąpienia osteoporozy i kamicy nerkowej. Spożywanie soli w nadmiernych ilościach może także doprowadzić do rozwinięcia się wielu chorób, jak np. nadciśnienia tętniczego, chorób serca i układu naczyniowego, chorób nerek, a nawet udaru mózgu i raka żołądka. Poza tym, sól poważnie podrażnia śluzówkę jelita, co z kolei sprawia, że jest ona bardziej narażona na infekcje bakteriami Helicobacter pylori. I to nie wszystko. Zbyt słone jedzenie sprzyja otyłości i powoduje zaburzenia przemiany materii, zwiększone wydzielanie insuliny i obniżenie wrażliwości komórek na insulinę. To z kolei przyczynia się do podwyższenia cukru we krwi.

Dieta bez soli

Wiele osób myśli, że dieta bez soli, a poniekąd też dieta niskosodowa, jest mało atrakcyjna oraz mało smaczna. Bo jak tu żyć bez solonych ziemniaczków czy warzyw, które serwujemy do obiadu? A można żyć i to całkiem nieźle. Wystarczy tylko zamienić niezdrową sól na całą gamę ziół i po kłopocie. Co ciekawe, przyprawiając w ten sposób potrawy docenimy w końcu prawdziwy smak poszczególnych produktów, który wcześniej był tuszowany przez sól. Świeże i suszone zioła, jak np. estragon, bazylia, tymianek, oregano są bardzo aromatyczne i genialnie podkreślają smak potraw. 

dieta bezsolna

Dieta bez soli – jakie zioła wybrać?

Dieta bez soli będzie zróżnicowana, a potrawy bez soli smaczne i aromatyczne, jeśli zaprzyjaźnimy się ze świeżymi lub suszonymi ziołami. Doskonałym wyborem będzie koper o słodko-korzennym smaku, pietruszka o cudownym aromacie i słodowanym posmaku, a także liść laurowy i ziele angielskie. Doskonałym pomysłem będzie także wykorzystanie w codziennej diecie goździków. Sprawdzą się one do przygotowywania mięsa, wędlin, ryb i sosów. Godnym uwagi wynalazkiem, który pozwoli zapomnieć o soli jest imbir, który nada niezwykły smak mięsnym i rybnym potrawom, a także daniom z kurczaka i potrawom warzywnym. Dla fanów baraniny i wieprzowiny doskonałym wyborem będzie kminek, który równie dobrze sprawdzi się do marynowania ryb, przygotowywania konserwowych ogórków, pomidorów i kiszonej kapusty.

dieta bez soli

Dieta bezsolna – co jeszcze robić i co jeść?

Jak jeszcze ograniczyć sól, bo przecież dieta bezsolna to nie tylko dania przyprawiane ziołami? Wbrew pozorom nie jest to takie trudne, jak się wydaje. Wystarczy tylko zamienić kilka niezdrowych nawyków na te zdrowsze i po kłopocie. Przede wszystkim warto postawić na świeże produkty. Te, które są przetworzone bardzo często zawierają w składzie konserwanty i całe kilogramy soli. Zamiast gotowych soków warzywnych (tak, w nich również jest dużo soli!) róbmy sami zdrowe soki. Zamiast wędlin w plastikowych opakowaniach, lepiej zjadać pieczone lub gotowane mięso. Słone przekąski typu paluszki, chipsy czy krakersy należy zastąpić świeżymi owocami lub orzechami. Te ostatnie są wdzięcznym źródłem zdrowych tłuszczy. Zamiast marynat i konserw warto zdecydować się na mieszanki domowej roboty. Produkty z puszki lepiej zastąpić ich świeżymi odpowiednikami. Ponadto dieta bez soli jest ściśle związana ze świadomym czytaniem etykiet. Nie każdy produkt funkcjonujący na rynku jako „zdrowy”, faktycznie taki jest. Czytając etykiety należy wybierać produkty z jak najmniejszą zawartością soli. Pamiętajcie, że zawsze pierwszy wymieniony na etykiecie składnik występuje w największej ilości. Uwaga! Ciekawe i pełne smaku przepisy na potrawy bez soli można znaleźć tutaj: http://www.wyrzucsolniczke.pl/gotuj-bez-soli Gorąco polecam!!!