Z czym kojarzy się wam dieta bez soli? Jestem pewna, że z mdłymi potrawami pozbawionymi wyrazu i smaku. A to błąd. Dieta bez soli może być naprawdę pyszna. Wystarczy tylko zaprzyjaźnić się z ziołami i przyprawami. Możliwości jest całe mnóstwo, a profity dla zdrowia są nieocenione. Bo na pewno musieliście słyszeć o negatywnym wpływie soli na nasz organizm. O ile niewielkie ilości soli są nam potrzebne, o tyle jej nadmiar może być już niebezpieczny dla zdrowia. Nadmiar soli w diecie może prowadzić do chorób nerek, udaru mózgu, chorób sercowych oraz schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Dodatkowo zbyt wysokie spożycie sodu zwiększa wydalanie wapnia z moczem, co pociąga za sobą ryzyko rozwoju osteoporozy i kamicy nerkowej.
Dieta bez soli – profity
Dieta bez soli nie tylko zapobiegnie rozwojowi groźnych chorób, ale także zadba o dobre samopoczucie. Ograniczając spożycie sodu już po krótkim czasie odczuwa się poprawienie samopoczucia i kondycji. Jako, że sól lubi zatrzymywać wodę w organizmie, wyeliminowanie jej z życia zminimalizuje również występowanie obrzęków i opuchnięć. Poza tym, dieta bez soli wpłynie na zwiększenie wrażliwości smakowej. Ograniczając sól nie tylko staniecie się bardziej wyczuleni na słony smak pokarmów, ale także zaczniecie rozróżniać inne, bardziej subtelne smaki żywności. To jest naprawdę fenomenalne doznanie! Nagle okaże się, że potrawy mogą zachwycać całą feerią smaków, a nie tylko smakiem słonym.
Żeby życie miało smaczek
Dieta bez soli wcale nie musi być drogą przez mękę. Sól z powodzeniem można zastąpić wieloma ziołami i mieszankami ziołowymi, które są nie tylko zdrowsze i bezpieczniejsze dla naszego organizmu, ale także doskonale wydobywają prawdziwy smak poszczególnych dań. Po jakie zioła warto sięgać? Poza bazylią i oregano, które powinny królować w każdej kuchni, warto zaopatrzyć się w koper, ziele angielskie i liść laurowy. Do przygotowania dań mięsnych i rybnych, można wykorzystać goździki. Mimo, że kojarzą się głównie ze świętami bożego narodzenia, grzanym winem i pomarańczami, to jednak w wydaniu wytrawnym sprawdzają się równie dobrze. Do potraw mięsnych i rybnych wspaniałym dodatkiem będzie też imbir, który słynie z dość ostrego i wyrazistego smaku. Bliższe relacje warto nawiązać również z kminkiem i to nie tylko dlatego, że przeciwdziała skutkom przejedzenia się, ale także dlatego, że świetnie sprawdza się do marynowania ryb, przygotowywania konserwowych ogórków, pomidorów i kiszonej kapusty. Jeśli chodzi o fajne przepisy na dania bez soli to odsyłam was TUTAJ. Na stronie znajdziecie prawdziwe perełki kulinarne, które bez wątpienia rozpieszczą wasze podniebienia i udowodnią wam, że dieta bez soli może być naprawdę pyszna!
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.