Zmęczenie, bezsenność, częste bóle głowy, kłopoty z pamięcią lub koncentracją – to najczęstsze objawy niedoboru witaminy B3. Wielu z nas nawet nie zdaje sobie sprawy z tego, jak istotną rolę odgrywa ta witamina i… zapomina o systematycznym jej przyjmowaniu. A prawda jest taka, że witamina B3 jest najbardziej odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Pomaga spokojnie spać, łagodzi skutki stresu, koi nerwy. Nie wiem czy wiecie, że to właśnie witamina B3 bierze aktywny udział w procesach metabolicznych, które uwalniają energię z węglowodanów. W ten sposób generuje energię, z której może korzystać organizm. Ponadto, witamina B3 reguluje wydzielanie soku żołądkowego, bierze udział w detoksykacji organizmu, obniża toksyczne działanie niektórych leków, uczestniczy w syntezie hormonów: płciowych, kortyzolu, tyroksyny i insuliny, uczestniczy w tworzeniu erytrocytów. Niacyna odgrywa również ważną rolę w utrzymaniu prawidłowego stanu skóry – poprawia ukrwienie skóry i kondycję włosów. Minimalizuje ryzyko wystąpienia przebarwień na skórze i łupieżu.

Jak objawia się niedobór witaminy B3?

Brak witaminy B3, nazywanej również niacyną lub witaminą PP może objawiać się na wiele sposobów. Najczęstszym symptomem jest poczucie zmęczenia, znużenia i wyraźnego osłabienia. Z czasem pojawiają się problemy ze snem, później pamięcią i koncentracją. U niektórych osób skutkiem niedoboru witaminy B3 jest obniżenie nastroju, a nawet i depresja. U innych – wybuchy złości, niepokój i pobudzenie. Częstym objawem niedoboru niacyny jest także pogorszenie kondycji skóry, a także łatwość zapadania na różnego rodzaju choroby skórne. Łupież, przebarwienia skórne i wypadanie włosów – to kolejny symptom, że nasz organizm upomina się o witaminę PP. Długotrwały niedobór witaminy może spowodować zaburzenie pracy przewodu pokarmowego i tym samym wywołać uporczywe biegunki. Jeśli w organizmie zabraknie witaminy B3 lub jak kto woli – niacyny, wówczas osłabione będą mięśnie, pojawi się trądzik oraz przykry zapach z ust. Wystąpić mogą również inne, przykre dolegliwości, jak owrzodzenie ust czy choroby grzybicze.

Gdzie znajdziemy witaminę B3?

Największe ilości niacyny znajdziemy w pokarmach będących bogatym źródłem białka zwierzęcego, a więc chudym mięsie i rybach, a także twarogu i jajkach. Szczególnie cennym źródłem witaminy PP jest tuńczyk, łosoś i makrela. Z mięs poleca się indyka, kurczaka i cielęcinę. Odpowiednie ilości witaminy B3 znajdziemy także w podrobach (serce, wątróbka), soi, grzybach i mące z pełnego przemiału. Ponadto, witamina B3 występuje w drożdżach, warzywach, ziarnach zbóż, nasionach słonecznika, orzeszkach ziemnych, roślinach strączkowych. Duże jej ilości znajdziemy w brokułach, grochu i fasoli. Niacyna występuje także w niektórych ziołach, szczególnie w rumianku, nasionach kopru, pokrzywie i mięcie.