W ostatnim czasie bardzo dużo mówi się o gotowaniu na parze. Tego typu przygotowywanie posiłków jest sposobem propagowanym przez dietetyków i specjalistów od spraw zdrowego żywienia. Gotowanie na parze staje się z dnia na dzień coraz popularniejsze i modniejsze. To dobra wiadomość, bo to rozwiązanie jest naprawdę zdrowe i pozwala ocalić większość dobroczynnych składników zawartych w żywności.

Tradycyjnemu gotowaniu mówimy nie!

Mimo, że większość z nas przyzwyczajona jest do tradycyjnego gotowania, pieczenia i o zgrozo – smażenia, to jednak warto wiedzieć, że tego typu techniki bardzo źle wpływają na przygotowywane jedzenie. Przede wszystkim powodują znaczącą utratę witamin i minerałów z naszych posiłków. Warzywa gotowane w wodzie tracą je pod wpływem wysokiej temperatury. W efekcie wiele składników odżywczych zostaje w wodzie, którą później zwyczajnie wylewamy do zlewu. Gotowanie na parze pozwala nam przyrządzić nie tylko smaczne, ale także niskokaloryczne i zdrowe potrawy bez użycia tłuszczu, a nawet i soli. Posiłki przygotowywane na parze nie tracą drogocennych witamin i mikroelementów, dzięki czemu zyskujemy na zdrowiu.

Gotowanie na parze – zalety

Gotowanie na parze jest szalenie zdrowe. Co do tego, nie ma żadnych wątpliwości. Gotując w ten sposób, nie musimy używać żadnego tłuszczu, ani soli. Cenne witaminy i składniki mineralne nie są także wypłukiwane przez wodę. Dania przygotowywane na parze są lekkostrawne i nie obciążają układu pokarmowego. Zawierają w sobie o wiele mniej kalorii niż dania smażone czy pieczone. Ograniczając w ten sposób kalorie, jesteśmy w stanie szybciej wrócić do formy lub utrzymać perfekcyjną sylwetkę. Warto w tym miejscu wspomnieć, że potrawy gotowane na parze nie tracą swoich walorów smakowych. Ponieważ woda jest bez smaku, taki sposób przygotowywania posiłków nie zmienia zarówno ich smaku, jak i koloru. Zaletą jest także fakt, że produkty umieszczone w naczyniu do gotowania na parze, nie są nasiąknięte wodą jak w przypadku normalnego gotowania w wodzie. Bardzo ważnym aspektem gotowania na parze jest to, że nie musimy non stop doglądać naszych potraw. Wystarczy, że ustawimy automatyczny wyłącznik czasowy i gotowe. Jakie jeszcze zalety niesie za sobą gotowanie na parze?

  1. oszczędność czasu – gotując na parze możemy przygotować cały obiad w zaledwie pół godziny
  2. łatwy sposób gotowania – każdy jest w stanie przyrządzić coś smacznego na parze bez względu na posiadane umiejętności kulinarne
  3. wygoda przyrządzania i zmywania – w jednym naczyniu możemy przygotować cały posiłek i nie musimy stale mieszać oraz kontrolować czy coś nie wykipi lub się zbytnio przypiecze
  4. bogactwo ziół – do gotującej się wody można dodać świeże zioła, aby wzbogacić smak i aromat gotowanej potrawy

Co możemy ugotować na parze?

Gotowanie na parze jest bardzo wszechstronne. Tak naprawdę na parze możemy przygotować każdy rodzaj posiłku – zarówno mięsny, jak i typowo warzywny. Do gotowania na parze świetnie nadają się brokuły, kalafior i szpinak. Na smaku zyskują też ziemniaki. Te zrobione w mundurkach potrafią spowodować prawdziwy zawrót głowy. Łatwe w obróbce jest mięso – szczególnie drób i cielęcina. Ryby wychodzą takie, że palce lizać! Wybornie smakuje też ryż, bowiem para wydobywa cały jego smak.

Sprzęt do gotowania na parze

Gotowanie na parze wymaga specjalnych naczyń i garnków. Szczególnie wygodny w użyciu jest garnek do gotowania na parze. Ma on specjalną wkładkę, na której układa się produkty. Polecam wam ten marki Philips. To mój osobisty numer jeden! Zabieganym polecam parowary, dzięki którym przygotowanie obiadu czy kolacji złożonych z kilku dań, nie stanowi żadnego problemu. Dobrym rozwiązaniem są parowary z systemem podtrzymującym temperaturę po zakończeniu gotowania lub z funkcją umożliwiającą włączenie urządzenia o określonej godzinie.