Masło orzechowe to niezwykle popularny produkt kuchni holenderskiej i amerykańskiej. Amerykanie nie potrafią sobie wyobrazić bez niego życia, podobnie z resztą, jak bez syropu klonowego. Zajadają się więc masłem orzechowym na okrągło! Czy się dziwię? Zdecydowanie nie, bo masło orzechowe jest obłędnie dobre i bardzo wszechstronne. Można zjadać je na słodko i słono. Można smarować nim chleb, bułki, omlety, naleśniki i wafle. Można wykorzystać do pieczenia ciasteczek, przygotowywania domowych lodów i zapiekanek. Co najciekawsze – rarytas ten nie dość, że jest pyszny, jest też bardzo zdrowy!
Cudowne właściwości zdrowotne masła orzechowego
Masło orzechowe najczęściej przygotowuje się z orzeszków ziemnych, a jak wiadomo, orzeszki te są skarbnicą kwasów oleinowych, które obniżają poziom cholesterolu we krwi. A nie jest tajemnicą, że niższy cholesterol to mniejsze ryzyko zachorowania na choroby serca, układu krwionośnego czy miażdżycę. I na tym nie koniec. Orzeszki ziemne, a więc także i masło orzechowe bogate są w białko roślinne, magnez, potas i witaminę E. Dużo w nich także błonnika, który usprawnia pracę jelit i reguluje przemianę materii.
Po masło orzechowe powinni sięgać wszyscy, którzy dbają o zdrowy sposób odżywiania się, a szczególnie wegetarianie. Takie masło pozwoli uzupełnić niedobór białka wynikający z niejedzenia mięsa i tym samym zadba o prawidłowe funkcjonowanie organizmu.
Regularne spożywanie masła orzechowego widocznie poprawi kondycję naszego organizmu i zadba o naszą odporność, a co za tym idzie, pomoże zwalczać rożnego rodzaju infekcje. Będzie też świetnym paliwem dla mózgu. Zapewni energię na każdy dzień i… dobre samopoczucie.
Jakie masło orzechowe wybrać?
Obecnie w wielu sklepach (stacjonarnych i internetowych) dostępne są rozmaite masła orzechowe. Niestety nie każde jest takie dobre, jak nam się wydaje. Kupując masło orzechowe należy zwrócić uwagę, aby było zrobione z jak największej ilości orzechów. Masło zawierające około 94% orzechów jest już uznawane za bardzo dobre. Dobrze również wybierać takie masła, które w swoim składzie nie zawierają cukru. Minimalna zawartość oleju roślinnego jest zupełnie normalna. Większość maseł posiada też sól, co również uważane jest za normalne, aczkolwiek jeśli znajdziecie „okazy” bez soli, bo takie też bywają – koniecznie je zakupcie.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.