Piękne, a więc zdrowe, białe i mocne zęby są naszą najlepszą wizytówką. Nie tylko dodają pewności siebie, ale także ułatwiają codzienne kontakty z innymi. Wbrew pozorom nie tylko codzienna higiena jamy ustnej jest odpowiedzialna za piękny uśmiech. Bardzo często codzienne menu ma istotny wpływ na stan naszego uzębienia. Co jeść by mieć zdrowe zęby? O tym w dzisiejszym poście.
Cytrusy wybielają zęby
Nie wiem czy wiecie, ale przy pomocy niektórych produktów spożywczych możecie wybielić swoje zęby. Z właściwości wybielających słyną nie tylko truskawki, ale także cytrusy. Kwas zawarty w pomarańczach czy ananasie jest w stanie wybielić zęby nawet o kilka tonów. Poza tym, ten sam kwas zawiera enzymy, które niszczą bakterie mogące prowadzić do psucia się zębów, a co za tym idzie, niezbyt świeżego oddechu. I to nie wszystko. Substancje zawarte w cytrusach z powodzeniem usuwają nieestetyczne plamy powstałe na skutek picia kawy, czerwonego piwa, ciemnych soków i coca coli.
Nabiał chroni zęby przed psuciem
Jogurty naturalne, podobnie z resztą jak kefiry, mleko czy maślanka zawierają kwas mlekowy, który słynie z ochrony naszych zębów przed psuciem. Proteiny zawarte w tego typu produktach działają na zęby niczym tarcza ochronna i chronią je przed atakiem kwasów odpowiedzialnych za ubytki nazębne. Co ciekawe, jedzenie twarożku naturalnego zwiększa produkcję śliny, która skutecznie usuwa brud z zębów.
Żółty ser chroni przed próchnicą
Mało kto wie, że żucie kawałka żółtego serca zmniejsza ryzyko rozwoju próchnicy, a także zapalenia dziąseł. Dzieje się tak dlatego, że żółty ser i zawarte w nim substancje podnoszą pH płytki nazębnej. Co więcej, zawarte w serze difosforany bardzo często są wykorzystywane do produkcji pat do zębów, których zadaniem jest wzmocnienie szkliwa.
Tłuste ryby wzmacniają zęby
Witamina D słynie z tego, że wzmacnia zęby i kości, albowiem reguluje w organizmie gospodarkę wapniowo-fosforanową i odpowiada za właściwą mineralizację szkliwa. Najwięcej witaminy D znajdziemy w tłustych rybach, jak makrela czy łosoś.
Brokuły chronią przed paradontozą
Brokuły to najlepsze źródło koenzymu Q10, który nie tylko zwiększa odporność, ale także wpływa na kondycję przyzębia. Chroni również dziąsła przed różnego rodzaju drobnoustrojami powodującymi paradontozę – dość groźną chorobę, na którą cierpi aż 70% osób w wieku dojrzałym. Dzięki zawartości wapnia, brokuły zapobiegają także odsłanianiu szyjek zębowych.
Zielona herbata fluoryzuje zęby
Fluor skutecznie walczy z próchnicą. Do tego wzmacnia zębinę i szkliwo. Duże ilości fluoru znajdziemy w zielonej herbacie. Już jedna filiżanka tego zdrowego napoju zawiera około 0,3mg fluoru. Wypijając 3 kubki zielonej herbaty dziennie zapewnimy sobie niezbędną dawkę fluoru, a tym samym odpowiednią ochronę zębów.
Marchewka czyści zęby
Marchewka, a szczególnie zawarta w niej witamina A utrzymuje w doskonałej kondycji dziąsła, jak również mineralizuje zęby i stymuluje wytwarzanie śliny, która to niszczy groźne bakterie powstające w jamie ustnej. Co ciekawe, surowa marchewka działa niczym szczoteczka do zębów. W ekstremalnych sytuacjach, w których nie jest możliwe wyszczotkowanie zębów przy pomocy szczoteczki, jest w stanie ją zastąpić. Idealnie oczyści przestrzenie między zębami i zminimalizuje ryzyko wystąpienia kamieni nazębnego.
Ps. Chcąc cieszyć się zdrowymi i białymi zębami należy przede wszystkim ograniczyć cukier, który jest doskonałą pożywką dla bakterii i sprzyja rozwojowi próchnicy. Należy także ograniczyć lub w całości wyeliminować produkty barwiące, które spożywane w nadmiarze powodują nieestetyczne przebarwienia. W trosce o ładny uśmiech dobrze jest także zrezygnować z używek (nikotyna, kofeina), które mają równie groźny wpływ na zęby, co cukier.
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.