Nasiona chia robią furorę na całym świecie. Z dnia na dzień stały się prawdziwą gwiazdą w kategorii „superfoods”. Nic w tym dziwnego. Są wszechstronne, szalenie zdrowe i pożywne. Chronią przed depresją i spadkami nastroju. Usprawniają pracę jelit i tym samym chronią przed zaparciami. Zmniejszają ryzyko zachorowania na raka piersi i raka prostaty. Wspomagają pracę mózgu, ułatwiają uczenie się, a także poprawiają pamięć i koncentrację.

Bogactwo witamin i minerałów

Nasiona chia kryją w sobie same dobre rzeczy. Znajdziemy w nich błonnik pokarmowy oraz łatwo przyswajalne białko. Chia to również doskonałe źródło witamin i minerałów. Nasionka obfitują w witaminę A, E i C, a także niacynę, ryboflawinę i tiaminę. Znajdziemy w nich także żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. I to nie wszystko. Chia to również skarbnica niezwykle cennych i zdrowych kwasów omega 3, które wspomagają pracę mózgu i pracę układu nerwowego.

prosty, smaczny i bardzo zdrowy pudding chia

Szybki i prosty pudding chia

Nasiona chia znajdują w kuchni szerokie zastosowanie. Najchętniej jednak wykorzystywane są do przygotowywania puddingów. Pudding chia to świetna i wartościowa opcja na śniadanie, drugie śniadanie lub deser. Ja często jem pudding chia na obiad, zwłaszcza w sezonie letnim, kiedy to nie ma się ochoty na tradycyjne obiady. Pudding chia jest lekkostrawny, a jednocześnie syci na długi czas. Najlepiej przygotować go z mleka, choć można też z jogurtu naturalnego. Osobiście polecam wam mleko kokosowe, ale to z kartonu, a nie z puszki. Możecie też użyć zwykłego mleka krowiego, mleka bez laktozy lub mleka migdałowego. Możliwości jest całe mnóstwo. Pudding chia można przygotować na różne sposoby. Dziś przedstawię wam przepis podstawowy, który należy do najprostszych. Samo przygotowanie puddingu zajmuje dosłownie chwilę. Najgorsze jest tylko czekanie, aż pudding nam zgęstnieje, bo to wymaga minimum 5 godzin. Ale warto! Naprawdę warto!

Składniki na pudding chia:

– szklanka mleka

– 4 duże łyżki chia

– łyżka syropu z agawy lub syropu klonowego

Sposób przygotowania:

Mleko wlewamy do miseczki. Dodajemy nasionka chia i syrop. Całość bardzo dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Raz na jakiś czas dobrze jest przemieszać pudding tak, żeby się nie zbrylił. Gotowy podajemy z ulubionymi owocami lub bakaliami. Pudding można też zaserwować z musem ze świeżych owoców. Polecam mus z mango lub truskawek.