Wpadają do Was goście. Co robicie? Ja zazwyczaj sięgam po sery i serwuję je w parze z jakimś fajnym winkiem i dodatkami. Na pewno przyznacie mi rację jeśli powiem, że deska serów podana z owocami i winem jest o wiele fajniejszym pomysłem niż wykwintny obiad. Każdy z nas lubi niezobowiązująco posiedzieć przy lampce wina i drobnych przekąskach i poplotkować o tym lub owym. Jeśli mamy sery i wino, to mamy wszystko. Ale, ale! Aby nie zaliczyć wpadki musimy wiedzieć, jakie wino i jakie przekąski podać do poszczególnych serów. Dlatego też w dzisiejszym poście postanowiłam podpowiedzieć wam, jak wybrać dodatki oraz wino do serów. No to zaczynamy!

Ser i wino

Ser i wino to doskonały duet. Pod warunkiem oczywiście, że grają w jednej drużynie. Co to oznacza? Nie ma jednego gatunku sera, tak jak nie ma jednego gatunku wina. Są jednak wina, które bardziej niż inne pasują do pewnych odmian serów. I tak np. prawdziwa grecka feta najbardziej lubi się z lekkim winem o owocowym bukiecie. Z kolei słynny francuski ser Brie łączymy wyłącznie z francuskim winem. Idealnym towarzyszem będzie tu np. Vouvray lub Pinot Blanc. Ulubiony ser Polaków, a więc Camembert podajemy w towarzystwie wina białego. Może to być Chenin Blanc lub Cabernet Blanc. Ja uwielbiam ser Gruyere (przede wszystkim za jego orzechowo-pikantny posmak) i wiem, że tego typu ser zgrany duet zagra z Pinot Grigio i Cinsault. Wiem, że na desce serów bardzo często goszczą sery kozie. Jakie wino będzie dla nich odpowiednie? Przede wszystkim różowe. Świetnie podbija ono smak koziego sera, a jednocześnie ładnie z nim gra. Inne, lubiane i popularne sery, a więc te z niebieską pleśnią wyśmienicie komponują się z białym winem słodkim lub półsłodkim.

Ogólnie rzecz biorąc w podawaniu wina do serów chodzi o to, żeby sery pleśniowe oraz sery delikatne w smaku podawać z równie delikatnym winem (np. białym). Sery wyróżniające się mocnym i intensywnym smakiem łączmy zawsze z winem czerwonym: wytrawnym lub półwytrawnym, z naciskiem na to ostatnie.

A jeśli nie chcecie bawić się w misterne dobieranie wina do sera, trzymajcie się złotej zasady, która brzmi, że do serów dobieramy głównie wina białe, a jeśli mamy ochotę na czerwone, niech to będzie czerwone półwytrawne.

Szczegółowe informacje na temat tego, jak wybrać dodatki oraz wino do serów znajdziecie też tutaj: http://chavroux.pl/jak-dobrac-dodatki-oraz-wino-do-serow/

dodatki do serów

Ser i dodatki

Ser kocha wino, ale lubi też dodatki w postaci owoców i słonych przekąsek. Co dokładnie wybierać układając deskę serów? Z owoców na pewno nie może zabraknąć winogron. Podobnie jak wino, winogrona tworzą doskonałe duety z serem. Wdzięcznym dodatkiem będą też figi (właśnie panuje na nie sezon!), a także maliny, borówki i gruszka. Dobrze sprawdzą się też owoce suszone, szczególnie rodzynki, śliwki, plasterki jabłka oraz żurawina. Na desce serów nie może również zabraknąć oliwek, krakersów i orzechów. Z tych ostatnich szczególnie polecam wam orzechy włoskie, nerkowce i pistacje. Niebo w gębie! Prostym, ale sprawdzonym rozwiązaniem jest też bagietka. Można pokroić ją w mniejsze części, dzięki czemu goście będą mogli własnoręcznie tworzyć kanapeczki.

Jak podajemy sery?

Dodatki do serów to jedno. Bardzo ważną kwestią jest też właściwe przygotowanie serów. Przede wszystkim należy pamiętać o wcześniejszym wyjęciu ich z lodówki. Niskie temperatury uniemożliwiają wydobycie się aromatu, a niekiedy znacząco zmieniają strukturę. Temperatura spożywanego sera powinna być zaledwie o 2-3 stopnie niższa od temperatury pokojowej. Warto mieć to na uwadze!