Potrawy z kurczaka uważane są za najbardziej lekkostrawne i dietetyczne. Nic więc dziwnego, że będąc na diecie odchudzającej sięgamy po nie najczęściej. Ale to nie wszystko. Lekarze polecają kurczaka nie tylko osobom na diecie, ale również tym, którzy mają problemy z układem pokarmowym. Zdrowy kurczak to najlepszy pomysł na danie dla osób z wrażliwym żołądkiem i delikatnym przewodem pokarmowym. Warto w tym miejscu podkreślić, że mięso z kurczaka charakteryzuje się dużą zawartością pełnowartościowego białka, które dostarcza kompletu aminokwasów. W mięsie z kurczaka znajdziemy także ważne dla naszego zdrowia witaminy i składniki mineralne.

Bez wyrzutów sumienia

Potrawy z kurczaka, o ile przygotujemy je zgodnie z zasadami zdrowego odżywiania, są małokaloryczne i wyróżniają się niską zawartością tłuszczu, dzięki czemu można się nimi zajadać bez wyrzutów sumienia. Takie potrawy z kurczaka są też bardzo pożywne i proste w wykonaniu. Kurczakowi zazwyczaj nie potrzeba wiele do szczęścia, żeby smakował dobrze. Wystarczy odrobina ziół i gotowe. Ważne też, aby wybrać dobrego kurczaka, bo jak wiadomo – kurczak kurczakowi nierówny. Ja osobiście zawsze wybieram kurczaka ekologicznego, bez GMO i sztucznych dodatków. Dzięki temu mam pewność, że przygotowywane przeze mnie potrawy z kurczaka (sprawdź tutaj) są naprawdę zdrowe.

leczo z kurczakiem to świetny pomysł na obiad lub kolację

leczo z kurczakiem to świetny pomysł na obiad lub kolację

Leczo z kurczakiem

Mięso kurczaka ma to do siebie, że jest szalenie wszechstronne i nieskomplikowane w obróbce. Z kurczaka możemy wyczarować niemalże wszystko. Kurczaka możemy przygotować na wiele sposobów i co najważniejsze, w każdym wydaniu smakuje wyśmienicie. Potrawy z kurczaka mogą być słodkie, słone, pikantne, wytrawne. Kto co lubi. Ja Wam dziś zaproponuję leczo z kurczakiem – jedną z moich ulubionych potraw. Takim leczo można zajadać się zarówno na obiad, jak i kolację. Danie doskonale smakuje solo oraz podane z ciepłą bagietką, najlepiej z pieczywa wieloziarnistego. Osobiście polecam z ciepłą bagietką! Palce lizać 🙂 Gotowi? To zaczynamy.

Składniki:

– filet podwójny z kurczaka

– 2 duże cukinie

– cebula

– papryka czerwona

– papryka żółta

– 4 pomidory (mogą być z puszki)

– ok.200g pieczarek

– 4 ząbki czosnku

– sól, pieprz

– papryka słodka i ostra

– ziele angielskie, liść laurowy

– zioła prowansalskie

– kostka rosołowa

– olej kokosowy

– keczup

Sposób wykonania:

Cebulę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Kurczaka myjemy, kroimy w kostkę i oprószamy przyprawami i ziołami. Pieczarki, cukinię i papryki myjemy, a następnie kroimy w kostkę lub według uznania. W dużym garnku rozgrzewamy olej kokosowy i podsmażamy na nim cebulkę. Gdy stanie się ładnie rumiana, dodajemy do niej czosnek. Po krótkiej chwili dodajemy kurczaka. Chwilę podsmażamy. Następnie wrzucamy warzywa. Podsmażamy chwilę. Po jakimś czasie do garnka dodajemy pomidory. Wrzucamy kostkę rosołową, dolewamy wodę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, keczup i dusimy pod przykryciem około 30 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Gdy wszystkie warzywa będą miękkie to znak, że nasze leczo jest już gotowe i możemy wykładać je na talerze. Smacznego!!!