Co to jest ser podpuszczkowy?

Ser podpuszczkowy – ser, który powstaje z mleka ścinanego poprzez dodawanie do niego podpuszczki. Tworzona jest ona z enzymów trawiennych znajdujących się w śluzówce żołądka cielęcego. Do produkcji sera tego typu wykorzystuje się jednakże również podpuszczki roślinne oraz syntetyczne. Mleko po ścięciu się przechodzi kolejnych kilka etapów produkcji, co nazywamy dojrzewaniem sera. W zależności od tego, jak długo trwa dojrzewanie sera oraz jak przebiega proces obróbki skrzepu powstają różne jego rodzaje. Każdy z nich charakteryzuje się innym smakiem, twardością czy kolorem. Dzięki temu każdy z nas może znaleźć ser podpuszczkowy, który będzie idealnie odpowiadał jego potrzebom.

Warto dodać, że dojrzewanie serów podpuszczkowych trwa od kilku dni nawet do kilku lat, co ma miejsce w przypadku najbardziej wykwintnych rodzajów sera. W czasie tego procesu zachodzi mnóstwo procesów chemicznych, mikrobiologicznych i fizycznych – następuje rozkład laktozy do kwasu mlekowego, degradacja białek i hydroliza tłuszczów

Każdy, kto chce zdrowo się odżywiać musi wiedzieć, jak ważnym jest by w naszej diecie nie zabrakło wapnia oraz białka. Jednym z jego źródeł jest ser podpuszczkowy. Warto poznać go i zadbać o to, by regularnie pojawiał się na naszym stole. Tym bardziej, że są one nie tylko zdrowe, ale również bardzo smaczne.

Rodzaje serów

Wśród serów podpuszczkowych wymienić możemy między innymi sery miękkie:

  • pleśniowe,
  • maziowe.

Flagowe przykłady tych serów to między innymi brie, camembert czy roquefort. Długi czas dojrzewania pozwala natomiast wyprodukować sery twarde. Są one bardzo różnorodne, podobnie jak ich smaki. Przykładem tego mogą być chociażby ementaler o słodkim, bardzo delikatnym smaku i cheddar – czyli ser typu angielskiego o ostrym, nieco kwaskowatym posmaku.

Jak smacznie je jeść?

Jak widać, różnorodność serów podpuszczkowych sprawia, że nie istnieje jeden sposób na ich spożywanie. W zależności od tego, jaki ser wybierzemy możemy więc wykorzystać go na różne sposoby. Przykładowo, sery twarogowe doskonale smakują na słono i na słodko, sery pleśniowe warto połączyć np. z żurawiną, zaś twarde sery podpuszczkowe doskonale sprawdzą się do zapiekania nadając potrawom intensywny aromat.

Podsumowując, sery podpuszczkowe to bogactwo smaku i aromatu a także źródło wielu cennych składników takich jak wapń, witaminy z grupy B, witaminy A i D. Warto więc na stałe wprowadzać sery te do swojej diety nie tylko z uwagi na niepowtarzalne walory smakowe, ale także ze względu na ogromną wartość odżywczą.

ser-podpuszczkowy-talerz