Każdy region w Polsce ma swoją tradycję oraz produkty, które są bardzo cenione i popularne w całym kraju. Są one wyrabiane zgodnie ze starymi, cennymi recepturami, które znają tylko rodowici mieszkańcy. Turyści bardzo często podczas wizyty w jakimś regionie, przede wszystkim wybierają się na zakupy na targ czy stragan, aby specjalnie kupić np. góralskie serki czy miody naturalne.

Jakie produkty regionalne cieszą się największym zainteresowaniem?

Wyroby regionalne, przede wszystkim są w pełni naturalne. Dlatego, dzięki wzrastającej świadomości społeczeństwa, stają się one coraz bardziej popularne. Podczas wizyty w rożnych regionach Polski, przede wszystkim turyści kupują tradycyjne wędliny i kiełbasy. Nie mniejszą popularnością cieszą się sery, szczególnie pochodzące z rejonów górskich. Niektórzy jadą specjalnie do Zakopanego, nie dla widoku gór i innych atrakcji, ale właśnie po to, aby kupić oryginalną bryndzę podhalańską czy oscypek.

Zobacz także: Sklep z wyrobami prosto z gór!

Niektóre osoby nie zdają sobie z tego sprawy, ale również niektóre odmiany owoców i warzyw to produkty regionalne. Przykładem może być truskawka kaszubska, która ma bardzo oryginalny smak i wyjątkowo ciemny kolor. Znaleźć ją można tylko na Pojezierzu Kaszubskim. Warto też wspomnieć o fasoli „Piękny Jaś”, która jest produktem regionalnym typowym dla Doliny Dunajca.

Wyrobem regionalnym, charakterystycznym dla Krakowa, są znane na całym świecie obwarzanki. Można je kupić niemal na każdej ulicy czy rynku. Obwarzanki są wyroby naturalne z mąki pszennej, drożdży, tłuszczu, wody, soli oraz cukru. Po wyrośnięciu formuje się specjalne rolki, które następnie się skręca i parzy we wrzątku, a potem piecze. Obwarzanki krakowskie można kupić z dodatkiem soli, maku, sezamu lub sera. Na Śląsku popularne są kołacze. Jest to wyrób typowy dla rejonu Górnego Śląska i Opola. Kołacze to małe placki, które są nadziewane serem, jabłkiem lub makiem. Po górze posypuje się je specjalną kruszonką.

Każdy region w Polsce posiada jakieś swoje produkty. Warto podczas wyjazdów wakacyjnych i wycieczek, w przerwach między zwiedzaniem kupić zdrowe i naturalne wyroby regionalne.