Kurczak to zawsze świetne rozwiązanie na szybki i pożywny obiad. Mięso z kurczaka uważane jest z jedno z najzdrowszych i najmniej kalorycznych. Polecane jest nie tylko dla sportowców i osób aktywnych fizycznie, ale również dla dzieci i ludzi starszych. Dlaczego? Bo mięso z kurczaka jest na tyle delikatne, że w żaden sposób nie jest w stanie zaszkodzić wrażliwemu żołądkowi. Poza tym charakteryzuje się bardzo niską zawartością tłuszczu. Warto w tym miejscu dodać, że mięso z kurczaka zawiera dużą ilość dobrego białka, które to z kolei dostarcza nam kompletu aminokwasów. Co więcej – w kurczaczku znajdziemy także cenne witaminy i składniki mineralne. Nawet jeśli na co dzień nie jemy mięsa, to jednak od czasu do czasu warto po nie sięgnąć. Chociażby ze względu na wartości odżywcze. Ogromną zaletą kurczaka jest to, że można go przygotować na sto różnych sposobów, a jednocześnie za bardzo się przy tym nie zmęczyć. To chyba jedno z najmniej wymagających mięs. Kurczaka przyrządzimy zarówno na ostro, jak również na słono.

Jakiego kurczaka wybrać?

Mięso z kurczaka może być cennym i wartościowym elementem diety. Pod warunkiem jednak, że sięgniemy po właściwego kurczaka, a nie pierwszego lepszego, do tego z nieznanego miejsca. Kupując kurczaka zawsze należy wybierać mięso z zaufanego i sprawdzonego źródła. To połowa sukcesu. Ideałem są kurczaki karmione paszą roślinną i pozbawione GMO, jak np. popularny od jakiegoś czasu kurczak kukurydziany. Słyszeliście o nim? Jeśli nie, to naprawdę warto nadrobić zaległości. Kurczak kukurydziany (SPRAWDŹ) to absolutna innowacja na rynku świeżego drobiu. Taki kurczak hodowany jest tylko w wybranych kurnikach na wsi mazowieckiej. Karmiony jest wysokiej jakości paszą na bazie kukurydzy (stąd jego nazwa) z dodatkiem innych zbóż. Dzięki temu odznacza się wyjątkowym, delikatnie słodkawym smakiem. Specjalny sposób karmienia i hodowania sprawia, że kurczak kukurydziany jest zdrowszy i mniej otłuszczony. Co za tym idzie – jego mięso jest chude, delikatne i lekkostrawne.

danie z kurczakiem

Kurczak kukurydziany w słodko-ostrej marynacie

Co nie co o zaletach kurczaka sobie powiedzieliśmy. Wybraliśmy też kurczaka idealnego. Czas zatem zabrać się do działania. Mimo, iż poniższy przepis brzmi trochę egzotycznie, to jednak nie jest taki trudny w realizacji. Z resztą chyba żadne danie z kurczakiem nie jest jakoś szczególnie skomplikowane. A efekty? Te oczywiście są zachwycające! Kurczak kukurydziany w wydaniu słodko-ostrym to doskonała propozycja dla osób, które nie zadowalają się byle czym lub lubią poznawać nowe smaki. Taki kurczak świetnie sprawdzi się na rodzinny obiad lub romantyczną kolację we dwoje. Wierzcie mi na słowo – to danie podbije serca wszystkich, którzy zasiądą przy stole. W takim razie do dzieła!

kurczak słodko ostrySkładniki:

– kurczak kukurydziany (polecam tego z Drosed)

– 1 łyżka miodu

– 4 łyżki musztardy ziarnistej

– 3 łyżki musztardy miodowej

– 2 łyżki oliwy z oliwek

– ćwiartka cebuli

– ćwiartka cytryny

– sól morska

– pieprz

Wykonanie:

Kurczaka myjemy i delikatnie osuszamy, a następnie przyprawiamy solą i pieprzem. Do środka kurczaka wkładamy cytrynę i cebulę. Zawiązujemy sznurkiem. Wierzch kurczaka smarujemy mieszanką musztard, miodu i oliwy z oliwek. Zamarynowanego kurczaka odkładamy na około godzinę. Po tym czasie powinien już ładnie przesiąknąć mieszanką smaków i zapachów. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Przez pierwsze 30 minut pieczemy bez przykrycia. Po 30 minutach przykrywamy kurczaka kawałkiem folii aluminiowej i jeszcze przez chwilę dopiekamy. Gotowego kurczaka wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy na około 15 minut tak, aby sobie odetchnął. Wtedy będzie jeszcze lepszy. Smacznego!