Sezon letni w pełni, a to oznacza jedno – pyszne jedzenie! Nie wyobrażam sobie życia bez truskawek, malin, porzeczek. Nie tylko świetnie smakują, ale także pozwalają wyczarować prawdziwe kulinarne cuda. Poza tym, nie tuczą. Nie wyobrażam sobie życia bez fasolki szparagowej czy bobu. Lato to dla mnie czas urodzaju. Chwilo trwaj. Oczywiście nie samymi owocami i warzywami człowiek żyje. Od czasu do czasu przyda się także coś innego na talerzu. Tak, co by nudno nie było. Co powiecie na delikatne naleśniki z serkiem śmietankowym i owocami? Będzie pysznie i będzie typowo wakacyjnie. Ja już czuję ten wyjątkowy zapach naleśników…

Bezglutenowe szaleństwo

Proponowane w dzisiejszym poście naleśniki są w 100% bezglutenowe, a to oznacza, że z powodzeniem mogą po nie sięgnąć osoby nie tolerujące glutenu i chorujące na celiakię. Moje naleśniczki to także doskonała propozycja dla osób będących na diecie. Nie ma w nich mąki pszennej, która uwielbia odkładać się w postaci tłuszczyku. Nie ma żadnych innych tuczących dodatków. Jest za to ser twarogowy chudy, który sprzyja utrzymaniu smukłych kształtów. Są także owoce sezonowe, które pomagają w walce ze zbędnym tłuszczykiem. Osobom odchudzającym się polecam truskawki. Owoce te świetnie spalają tkankę tłuszczową! Tak więc jest smacznie i jest lekko. I o to właśnie chodzi 🙂

Proponowane przeze mnie naleśniki to dobra opcja na drugie śniadanie, deser lub obiad. To od Was zależy, kiedy zechcecie je zjeść. Całość przygotowuje się w bardzo prosty sposób. Jedyna filozofia to usmażenie naleśników. Pamiętajcie, że pierwszy nigdy nie wychodzi, więc nie załamujcie od razu rąk. Nadzienie jest banalnie proste w przygotowaniu, więc nie będziecie mieć z nim najmniejszych problemów.

Przepis na naleśniki z serkiem śmietankowym

Składniki:
ser twarogowy chudy bez tłuszczu

Emilki ser twarogowy chudy

– 50g mąki ryżowej

– 50g mąki kukurydzianej

– 15g mąki ziemniaczanej

– 2 duże jajka

– 300ml mleka (może być krowie, kozie lub roślinne)

– szczypta soli

– olej kokosowy

ser twarogowy chudy (u mnie Emilki 0% tłuszczu)

– ulubione owoce: truskawki, maliny, borówki, itp.

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy wszystkie rodzaje mąk. Dodajemy jajka, mleko i szczyptę soli. Całość miksujemy na gładkie, pozbawione grudek ciasto. Do gotowego ciasta dodajemy łyżkę oleju kokosowego. Mieszamy przy pomocy łyżki lub rózgi. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut, żeby ciasto miało szansę sobie odpocząć. Po tym czasie, solidnie rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej naleśniki. Każdy naleśnik należy smażyć około pół minuty z jednej i drugiej strony.

Każdy usmażony naleśnik smarujemy serkiem śmietankowym, na którym układamy owoce (w całości lub pokrojone na mniejsze części). Naleśniki zawijamy w ulubiony sposób – rulon lub kopertę. Smacznego!!!