Płatki owsiane to ten produkt z kategorii zdrowej żywności, z którym naprawdę warto się zaprzyjaźnić. Są genialnym źródłem błonnika, aminokwasów i białka. Zawierają cenne dla zdrowia witaminy z grupy B, a także witaminę E, cynk, magnez, potas, fosfor, żelazo, miedź i selen. Są także doskonałym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych (oczywiście tych nienasyconych). Płatki owsiane nie tylko pozwalają wyczarować cuda kulinarne, ale przede wszystkim zapewniają uczucie sytości na długi czas, regulują przemianę materii i oczyszczają przewód pokarmowy. A co z osobami chorującymi na celiakię lub zmagającymi się z nietolerancją glutenu? Czy one także mogą sięgać po płatki owsiane? Jak to jest z tym glutenem?

Gluten, czy gluten free?

Teoretycznie owies należy do zbóż, które nie zawierają glutenu. Niestety w bardzo prosty sposób może on ulec zanieczyszczeniu glutenem na skutek kontaktu z innymi zbożami. Może to się stać podczas zbiorów, przechowywania czy samego transportu. W ten sposób owies staje się równie niebezpieczny dla osób uczulonych, co jęczmień czy pszenica. Tak więc spożywanie ZWYKŁYCH płatków owsianych przez osoby nietolerujące glutenem może zakończyć się bardzo nieprzyjemnie.

czy płatki owsiane mają gluten

Płatki owsiane bezglutenowe

Dobra wiadomość w tym wszystkim jest taka, że osoby „glutenfree” nie muszą wcale rezygnować z jakże cennych dla zdrowia i urody płatków owsianych. Rozwiązaniem są płatki owsiane bezglutenowe. Obecnie można je kupić w każdym dobrym sklepie ze zdrową żywnością lub markecie, który taki zdrowy dział posiada. Warto pamiętać, że takie bezpieczne płatki muszą być oznaczone znaczkiem przekreślonego kłosa. Niestety, trzeba liczyć się z faktem, że tego typu płatki będą o wiele droższe od tradycyjnych.