Płatki owsiane to ten produkt z kategorii zdrowej żywności, z którym naprawdę warto się zaprzyjaźnić. Są genialnym źródłem błonnika, aminokwasów i białka. Zawierają cenne dla zdrowia witaminy z grupy B, a także witaminę E, cynk, magnez, potas, fosfor, żelazo, miedź i selen. Są także doskonałym źródłem zdrowych kwasów tłuszczowych (oczywiście tych nienasyconych). Płatki owsiane nie tylko pozwalają wyczarować cuda kulinarne, ale przede wszystkim zapewniają uczucie sytości na długi czas, regulują przemianę materii i oczyszczają przewód pokarmowy. A co z osobami chorującymi na celiakię lub zmagającymi się z nietolerancją glutenu? Czy one także mogą sięgać po płatki owsiane? Jak to jest z tym glutenem?

Gluten, czy gluten free?

Teoretycznie owies należy do zbóż, które nie zawierają glutenu. Niestety w bardzo prosty sposób może on ulec zanieczyszczeniu glutenem na skutek kontaktu z innymi zbożami. Może to się stać podczas zbiorów, przechowywania czy samego transportu. W ten sposób owies staje się równie niebezpieczny dla osób uczulonych, co jęczmień czy pszenica. Tak więc spożywanie ZWYKŁYCH płatków owsianych przez osoby nietolerujące glutenem może zakończyć się bardzo nieprzyjemnie.

Płatki owsiane - czy zawierają gluten?

Płatki owsiane bezglutenowe

Dobra wiadomość w tym wszystkim jest taka, że osoby „glutenfree” nie muszą wcale rezygnować z jakże cennych dla zdrowia i urody płatków owsianych. Rozwiązaniem są płatki owsiane bezglutenowe. Obecnie można je kupić w każdym dobrym sklepie ze zdrową żywnością lub markecie, który taki zdrowy dział posiada. Warto pamiętać, że takie bezpieczne płatki muszą być oznaczone znaczkiem przekreślonego kłosa.

Niestety, trzeba liczyć się z faktem, że tego typu płatki będą droższe od tradycyjnych. Ceny bezglutenowych płatków owsianych nie zachęcają – za 400 gramów trzeba zapłacić co najmniej 6 zł. Warto jednak od czasu do czasu kupić paczkę, aby skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw tych produktów.

Płatki owsiane w diecie osób z nietolerancją glutenu

Najprostszym sposobem na pożywny posiłek z płatkami owsianymi to, oczywiście, owsianka – na wodzie lub mleku, z dodatkiem owoców, jogurtu, miodu, pestek i ziaren. To prawdziwa bomba odżywcza. Jedzenie owsianki reguluje przemianę materii i sprzyja utrzymaniu właściwego poziomu cukru we krwi dzięki wysokiej zawartości błonnika. Z tego samego powodu płatki owsiane sycą na długo bez uczucia obciążenia żołądka.

Płatki owsiane bezglutenowe mogą stanowić także zamiennik mąk zawierających gluten. Wystarczy je zmielić, aby uzyskać mąkę owsianą, z której zrobisz ciasteczka, pizzę czy bułki i zagęścisz sosy. Zmielone nieco grubiej staną się chrupiącą bezglutenową panierką do kurczaka, ryby albo kotletów bezmięsnych.

Płatki owsiane bezglutenowe w kosmetyczce

Osoby dotknięte celiakią nie powinny mieć żadnej styczności z glutenem. Oznacza to, że nie mogą wykonywać zabiegów pielęgnacyjnych z użyciem zwykłych płatków owsianych.

Zastosowań tych płatków w kosmetyce jest mnóstwo! Owies zawiera silne antyoksydanty, które opóźniają procesy starzenia. Znajdziemy w nim również saponiny, czyli naturalne substancje o łagodnych właściwościach myjących. Płatki owsiane zastosowane na skórę łagodzą podrażnienia. Zostawiają na niej delikatny film, który nie tylko jest pełny składników odżywiających cerę, ale też chroni ją przed ucieczką wody. Domowe kosmetyki z owsa można polecić szczególnie osobom ze skórą wrażliwą i problematyczną – a taką często miewają osoby z nietolerancją glutenu.

Jeśli jesteś na diecie bezglutenowej, a chcesz wykorzystać moc płatków owsianych na swojej skórze, wystarczy, że sięgniesz po te bezglutenowe. Wykonanie domowego kosmetyku z płatków owsianych jest bajecznie proste! Wystarczy je zmielić i zalać ciepłą wodą, aby uzyskać maseczkę albo peeling – w zależności od tego, czy papkę zostawisz na buzi czy rozetrzesz ją okrężnymi ruchami i spłukasz. Jeśli chcesz owsiany tonik, zanurz płatki zawinięcie w ściereczkę w gorącej wodzie i poczekaj, aż zmętnieje – wtedy jest gotowa do nałożenia na twarz.