Zadbane paznokcie to wizytówka każdej z nas. Nie wiem czy wiesz, ale większość osób w pierwszej kolejności zwraca uwagę na nasze dłonie. Ponoć to właśnie one mówią o nas najwięcej. Nie musisz malować paznokci, jeśli nie lubisz. Ale raz na jakiś czas powinnaś zafundować im kurację odżywczą. Hitem ostatnich czasów jest olejowanie paznokci. Zabieg ten dba nie tylko o same paznokcie, ale również skórki wokół nich. Świetnie sprawdza się nawet w przypadku bardzo wymagających skórek i rozdwajających się paznokci.

Jakie zalety ma olejowanie paznokci?

Przede wszystkim olejowanie paznokci jest zabiegiem regenerującym. Tak więc po jego wykonaniu, nasze paznokcie i skórki są cudownie zregenerowane i odświeżone. Są też dodatkowo wzmocnione, bo zabieg działa też wzmacniająco. Co za tym idzie, paznokcie stają się wyraźnie mocniejsze i mają większą odporność na łamanie i rozdwajanie. I to nie wszystko. Olejowanie nie tylko pomaga pozbyć się przebarwień, ale również poprawia kolor płytki paznokcia. Aby zauważyć wyraźną poprawę kondycji paznokci, na pewno nie warto poprzestać na jednym zabiegu. Wykonaj go przynajmniej dwa razy i po jakimś czasie powtórzcie. Gwarantuję, że efekt będzie zadowalający!

czym olejować paznokcie

źródło: pixabay

Co do olejowania paznokci

Przy tym zabiegu sprawdza się wiele olejków. Osobiście najlepiej lubię olejek migdałowy, który odżywia paznokcie i wyrównuje ich koloryt. Czasami sięgam też olej kokosowy, który ma działanie odżywiające i nawilżające. Do olejowania paznokci z powodzeniem można też wybrać olej arganowy lub rycynowy. Ten ostatni szczególnie polecany jest dziewczynom, którym zależy na szybszym wzroście paznokci.

olejowanie paznokci zalety

Olejowanie na zimno

Ten zabieg jest bardzo prosty i nie trwa długo. Wystarczy nałożyć odrobinę wybranego oleju na skórki i wmasować kosmetyk w płytkę paznokcia, macierz i wały paznokciowe. Po wmasowaniu produktu, należy osuszyć dłonie miękkim ręcznikiem i gotowe!

Olejowanie na ciepło

Ten zabieg trwa już odrobinę dłużej i wymaga odpowiedniego przygotowania paznokci. Jeśli masz na nich odżywkę lub lakier – musisz zmyć. Następnie wybrany olej podgrzej w kąpieli wodnej i przelej do miseczki. Olej powinien być podgrzany lekko tak, aby nie poparzył dłoni. Do miseczki z olejem włóż dłonie na około 10 minut. Po tym czasie wyjmij dłonie i poczekaj aż olej sam się wchłonie. Na koniec delikatnie osusz dłonie ręczniczkiem.