Kto lubi gotować ręka do góry! Ja uwielbiam… od dawien dawna. Niestety dopiero niedawno odkryłam, że jakość gotowania w dużej mierze zależy od garnków, w których gotujemy. Bo możemy zaopatrywać się w żywność ekologiczną i kupować produkty najwyższej jakości, ale jeśli będziemy przyrządzać je w byle jakich garnkach, wówczas cały wysiłek i tak pójdzie na marne. Nie od razu byłam świadomą „kucharką”. W końcu, jak to mówią, nie od razu Kraków zbudowano 😉 Z czasem jednak zaczęłam przykładać ogromną wagę zarówno do kupowanych produktów, jak i sposobów przygotowywania poszczególnych dań. Przede wszystkim pozbyłam się większości patelni, bo dania smażone nie do końca służyły mi i mojej sylwetce. Poza tym postawiłam głównie na dwa garnki. Pierwszym jaki kupiłam był garnek do gotowania makaronu, bo uwielbiam włoską kuchnię. Drugim zakupionym garnkiem był garnek do gotowania na parze, bo staram się jeść lekkostrawnie i zdrowo. W międzyczasie nabyłam jeszcze rondelek do gotowania mleka i tyle.

Jakość ma znaczenie

Tak jak wspomniałam wam na samym początku – jakość jedzenia uzależniona jest od garnków, w których gotujemy. Czasy kiedy w kuchni jeden garnek służył do gotowania wszystkiego, dawno już minęły. I całe szczęście. Dziś w cenie jest inwestycja w porządny zestaw garnków. Ilość garnków w kuchni powinna być uzależniona od tego, jak często gotujecie i co najczęściej gotujecie. Dla mnie, fanki włoskich przysmaków najważniejszy jest garnek do gotowania makaronu. Nawet nie wiecie, jak ten niepozorny gadżet potrafi ułatwić i umilić życie!

specjalny garnek do gotowania makaronu to świetny pomysł dla fanów kuchni włoskiej

Garnek do gotowania makaronu – dlaczego warto kupić?

Pewnie niektórzy powiedzą, że osobny garnek do gotowania makaronu to już delikatnie mówiąc fanaberia. Nic podobnego. Owszem, jest to swego rodzaju luksus, ale wyłącznie z kategorii rzeczy przydatnych i użytkowych. W przeciwieństwie do tradycyjnych garnków, garnek do gotowania makaronu jest o wiele skuteczniejszy i wygodniejszy w użyciu. Gotowanie w nim makaronu nie tylko zajmuje mniej czasu, ale też jest bardziej funkcjonalne. Specjalny wkład ułatwia wyjmowanie makaronu z wody bez konieczności męczącego odcedzania. Koniec zatem z cedzakami, parzeniem się buchającą parą. Koniec z męczarniami. Jeśli możemy w jakikolwiek sposób ułatwić sobie życie i umilić gotowanie, to czemu mielibyśmy tego nie zrobić? Jeśli chodzi o garnki do gotowania makaronu, to wybór jest naprawdę imponujący. Coraz więcej producentów ma je w swojej ofercie. Oczywiście nie każdy jest godny polecenia. Czasami warto zainwestować więcej, ale mieć pewność, że wybór jest strzałem w dziesiątkę, a zakupiony garnek będzie służył przez długie lata. Cóż, osobiście mogę wam polecić garnek do gotowania makaronu marki Philipiak. Sama takowy posiadam i potwierdzam, że sprawuje się doskonale!