W ostatnim czasie bardzo dużo mówi się o oczyszczaniu organizmu, a także sposobach i metodach na to oczyszczanie. Czy słusznie? Bardzo słusznie. Prawda jest taka, że większość z nas jest dziś narażona na zanieczyszczenie różnymi toksynami. Stres, zła dieta, zbyt mała aktywność fizyczna, do tego skażenie żywności i środowiska – to wszystko wpływa na kumulację toksyn w naszym organizmie. Nagromadzenie szkodliwych związków w tkankach naszego ciała sprzyja rozwojowi stanów zapalnych i chorób przewlekłych, dlatego warto zrobić wszystko, aby regularnie się ich pozbywać. W jaki sposób? Sięgając po produkty z domowej spiżarni. Nawet nie wiecie, jak niektóre warzywa i owoce mają silny wpływ na oczyszczanie organizmu. Poniżej znajdziecie niektóre z nich.

Len

Jedna z najstarszych roślin uprawnych na świecie to idealne rozwiązanie na skuteczne oczyszczanie organizmu. Dzięki wysokiej zawartości kwasów omega-3 oraz fitosteroli, len oczyszcza układ naczyniowy ze „złego” cholesterolu, podnosi stężenie „dobrego” cholesterolu we krwi, a także rozszerza naczynia krwionośne, przeciwdziałając rozwojowi miażdżycy. Z kolei zawarte w siemieniu lnianym lignany, błonnik i śluzy poprawiają pracę jelit, a także działają rozwalniająco, przeciwdziałając zaparciom.

Buraki

Burak to kolejne sprawdzone rozwiązanie na skuteczne oczyszczanie organizmu. Źródłem zdrowotnego potencjału buraka są betacyjaniny  – związki odpowiadające za fioletowy kolor tego warzywa. Mają one właściwości zapobiegania chorobom degeneracyjnym, w tym nowotworom i miażdżycy. Liczne badania wykazały także, że zawarte w buraku barwniki przyspieszają neutralizację toksyn. Buraka najlepiej spożywać w postaci surowej lub kiszonej.

Cytryna

Cytryna świetnie rozprawia się z drobnoustrojami, dlatego też bardzo często zalecana jest w przypadku zatruć pokarmowych o podłożu bakteryjnym. Owoc ten wzmacnia również system odpornościowy, zawiera silne antyutleniacze wymiatające wolne rodniki, podnosi poziom dobrego cholesterolu, a także wspomaga pracę wątroby – narządu neutralizującego toksyny i filtrującego krew. Dodatkowo zawarta w cytrynie witamina C sprzyja wiązaniu toksycznych związków i usuwaniu ich wraz z moczem.

Kapusta

Kapusta to obowiązkowa pozycja jeśli chodzi o oczyszczanie organizmu. Zawiera m.in. bogactwo witamin C i E, karotenoidów i polifenoli, będących naturalnymi przeciwutleniaczami, bakterio- i grzybobójczych fitoncydów, wapnia i fosforu oraz bakterii Lactobacillus acidophilus. Te ostatnie – pałeczki kwasu mlekowego – są niezastąpione w kuracjach oczyszczania jelit. Powstrzymują one namnażanie się „złych” bakterii oraz grzybów i przywracając równowagę w mikroflorze dolnego odcinka przewodu pokarmowego.

Jabłka

Red apple with leaf on a white background.Jabłka stanowią bogate źródło pektyn – cennego błonnika, wiążącego toksyny, oczyszczającego organizm ze szkodliwych substancji i poprawiającego trawienie. Dzięki wysokiej zawartości włókna pokarmowego jabłka są polecane w zaparciach. Ponadto owoce te obniżają poziom „złego” cholesterolu i usprawniają pracę układu naczyniowego.

Imbir

Imbir wykazuje silne właściwości antyseptyczne i przeciwzapalne, stymulując zdolność organizmu do samooczyszczania. Ponadto związki zawarte w imbirze usprawniają działanie krwiobiegu, zapobiegają powstawaniu złogów w naczyniach krwionośnych, poprawiają wchłanianie substancji odżywczych i trawienie oraz likwidują wzdęcia.