Niby diety cud nie istnieją. Są jednak takie rozwiązania, które pozwalają na oczyszczenie organizmu z nagromadzonych toksyn i pozbycie się kilku nadprogramowych kilogramów. Jednym z takich rozwiązań jest dieta ujemnych kalorii. Brzmi trochę nierealnie, bo przecież nie ma takich produktów, które nie miałyby kalorii. Nawet warzywa i owoce je mają. O co więc w tym wszystkim chodzi? Dieta ujemnych kalorii to dieta typowo redukcyjna. Polega ona na spożywaniu niskokalorycznych świeżych warzyw i owoców. W trakcie 2 tygodniowej diety (tyle powinna trwać, nie dłużej) można stracić nawet do 6 kilogramów. To w skrócie. Szczegóły znajdziecie poniżej. Zapraszam!

Zasady diety ujemnych kalorii

Podstawową zasadą diety ujemnych kalorii jest spożywanie produktów, na których strawienie i przyswojenie organizm zużywa więcej energii niż one same dostarczają. Przykład: zjadając warzywa, które mają 50 kalorii, organizm musi spalić 100 kalorii aby je strawić. W tej sytuacji wytwarza się deficyt 50 kalorii, który zostaje uzupełniony poprzez spalanie tkanki tłuszczowej. Inny przykład: na strawienie 100g selera, który ma tylko 8 kalorii, organizm zużywa mniej więcej 100 kalorii. W związku z tym ujemny deficyt energetyczny wynosi ok. 92 kcal, który organizm musi wyrównać, pobierając energię z tkanki tłuszczowej. To są właśnie rzeczone kalorie i stąd nazwa tej diety.

Dieta ujemnych kalorii nie jest dietą, podczas której ogranicza się jedzenie. Jest to dieta, w trakcie której możemy jeść do woli, ale tylko wybrane produkty. Poza niektórymi owocami, dozwolone są też warzywa obfitujące w błonnik pokarmowy, który zapewnia wrażenie sytości i ma wpływ na metabolizm. Możemy też śmiało sięgać po zioła. Ograniczeniu należy poddać sól. Które warzywa, owoce i zioła przyczyniają się do powstania ujemnego bilansu energetycznego?

Dozwolone warzywa

Podstawą diety ujemnych kalorii są warzywa o niskiej wartości kalorycznej, za to z dużą zawartością błonnika, wody oraz enzymów ułatwiających trawienie i spalanie tkanki tłuszczowej. Bez ograniczeń można, a nawet powinno się sięgać po kalafior, buraki, brokuły, szpinak, jarmuż, marchew, seler naciowy, sałaty, zieloną fasolkę, kukurydzę. Dozwolony jest groszek cukrowy, cebula, por i cukinia. Najlepiej aby warzywa były zjadane w postaci surowej, aczkolwiek dozwolone jest gotowanie w wodzie i na parze.

Dozwolone owoce

Z owoców bez obaw można spożywać jabłka, jagody, melon, żurawinę, maliny, mango, truskawki, poziomki, owoce cytrusowe, brzoskwinie, śliwki, a także bogate w odchudzające enzymy ananasy, grejpfruty oraz bogate w wodę arbuzy. Owoce można spożywać na surowo. Można też przygotowywać z nich pyszne koktajle i musy. Oczywiście wszelkich musów i koktajli nie można dosładzać.

Dozwolone przyprawy

Na diecie ujemnych kalorii, dozwolone są: tymianek, koperek, bazylia, mięta i mniszek lekarski.