Uwielbiam przygotowania do świąt. W domu zaczyna pięknie pachnieć cynamonem, kardamonem, gałką muszkatołową. Uwielbiam lepić pierogi, piec świąteczne ciasteczka i tworzyć fikuśne pierniczki. Jako, że należę do wyjątkowego grona ludzi z nietolerancją glutenu, wszystko robię bezglutenowe. Takie życie. Ale nie narzekam, bo bezglutenowe słodkości i wypieki są równie pyszne, co te tradycyjne. Może są tu jacyś bezglutenowcy? Łapcie przepis na bezglutenowe pierniczki. Robi się je w bardzo prosty i szybki sposób. Do tego smakują obłędnie.

Rozpoczynając dziś produkcję pierniczków, dacie im jeszcze odpowiednio dużo czasu na leżakowanie. Na święta będą idealnie mięciutkie. W przepisie nie ma jajek. Jedyne czego potrzebujecie to mąka gryczana, miód, soda oczyszczona i przyprawa do pierników. Oczywiście taką przyprawę możecie stworzyć sami, mieszając rożne ulubione przyprawy. Ale możecie też zakupić gotową. Uwaga! Bezglutenowcy wybierają przyprawę pozbawioną mąki pszennej. Warto czytać etykiety 😉 Zaczynamy!!!

Przepis na bezglutenowe pierniczki

Składniki:

– 3,5 szklanki mąki gryczanej
– szklanka miodu płynnego
– 1/4 szklanki oleju (kokosowy lub rzepakowy)
– 1/4 szklanki wody
– 1 łyżka przyprawy do pierników
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– szczypta soli

Sposób przygotowania:

Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki i mieszamy. W drugiej misce mieszamy składniki mokre. Następnie do składników mokrych dodajemy suche. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto. Gotowe ciasto wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wykładamy ciasto na stolnice. Rozwałkowujemy i wycinamy pierniczki. Pieczemy w temp. 160 stopni przez około 13 minut.