Mimo, że za oknem dopiero wiosna, to jednak sezon letni zbliża się do nas wielkimi krokami. A to oznacza jedno – zwiewne sukienki i delikatne topy nie będą w stanie ukryć naszych małych grzeszków dietetycznych, zwłaszcza tych w postaci nadmiernego tłuszczyku w okolicach brzucha. Co możemy zrobić? Solidnie zabrać się do roboty! Nie oznacza to jednak tego, żeby od razu biec na siłownię i wykonywać po 100 brzuszków dziennie. Prawda jest taka, że dopóki nie pozbędziemy się tłuszczyku, ćwiczenie mięśni na nic się zda. Pod warstewką oponki i tak nie będą widoczne. Nie wiem czy wiecie, ale płaski brzuch to w 70% prawidłowa dieta, a tylko w 30% ćwiczenia.

Jeśli chcecie latem cieszyć się ładnym płaskim brzuchem, już teraz zróbcie rewolucję w kuchni. Słodkie i słone przekąski zamieńcie na świeże warzywa i owoce, a tłuste smażone potrawy na gotowane lub duszone. Zadbajcie także o to, aby w codziennym menu nie zabrakło produktów, które pomagają w walce o płaski brzuch. Oto one:

  1. Jajka

jajka na twardoDietetycy są zgodni co do tego, że jedno jajko dziennie wystarczy, aby w niedługim czasie cieszyć się zgrabną sylwetką i ładnym brzuchem. Jajka zawierają dużo aminokwasów i zdrowych tłuszczów, a do tego mnóstwo białka. A jak wiadomo białko to najlepszy sprzymierzeńca wymarzonych kształtów.

  1. Migdały

Mimo, że są kaloryczne, to jednak w walce z oponką potrafią zdziałać cuda. Warto po nie sięgać codziennie, ale z umiarem. Najlepiej dodawać je do owsianki lub musli.

  1. Gorzka czekolada

Niektóre czekolady można jeść bez wyrzutów sumienia. Te w wydaniu gorzkim są doskonałym sprzymierzeńcem smukłych kształtów. Mało kto wie, że ciemna czekolada to jeden z najlepszych pogromców tłuszczu! Dzięki temu, że w swoim składzie zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, pomaga w utracie zbędnych centymetrów w talii.

  1. Jabłka

zielone jabłkaSą nie tylko smaczne i zdrowe, ale także małokaloryczne. Dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, świetnie hamują apetyt i zapewniają sytość. Tak naprawdę można się nimi zajadać do woli. Ale uwaga – owoce jemy tylko do godziny 15-tej.

  1. Awokado

Awokado działa podobnie jak gorzka czekolada. Dzięki temu, że zawiera zdrowe kwasy tłuszczowe, jest świetnym pogromcą tłuszczu. Warto dodawać je do kanapek, deserów i koktajli.

  1. Szpinak

Szpinak to jedno z najzdrowszych warzyw na świecie. Jest małokaloryczny, a do tego posiada mnóstwo witamin i minerałów. Najlepiej zajadać się nim w postaci surowej. Genialnie smakuje w sałatkach i zielonych koktajlach.

  1. Jogurt naturalny

jogurt naturalnyJogurty są szalenie zdrowe pod warunkiem, że są naturalne. Dzięki temu, że posiadają wapń, genialnie zmniejszają apetyt i sycą na długi czas. Po jogurt naturalny można sięgać o każdej porze, nawet nocą!

  1. Łosoś

Nazywany królem ryb, jest cennym źródłem kwasów omega 3, które regulują poziom cukru we krwi, a także dbają o prawidłowe funkcjonowanie całego organizmu. Po łososia należy sięgać przynajmniej raz w tygodniu. Można serwować go zarówno na obiad, jak i kolację. Podany w towarzystwie warzyw, będzie niezwykle wartościowym i dietetycznym daniem.